Проф. Пламен Павлов получи наградата “Златен век”

Публикувано на пт, 30 Ное. 2018
214 четения

Утвърденият историк и преподавател във ВТУ “Св.  св. Кирил и Методий” проф. Пламен Павлов бе удостоен с наградата „Златен век” на Министерството на културата. На тържествена церемония в галерия “Средец” в София отличието му връчи лично министърът на културата Боил Банов. Почетният знак се присъжда на проф. Павлов за приноса му в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Пламен Павлов е възпитаник на търновската алма матер. Той преподава във ВТУ от 1984 г., като води лекции по история на Византия и балканските държави през периода IV – XV век. Има участия в международни форуми, редактира научни издания, сценарист и консултант е на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина за редици телевизии. В периода 2005 – 2008 г. е автор и водещ на предаването „Студио история и култура“ на Национална радиомрежа „Фокус“. От юни 2003 г. е автор и водещ на предаването за история и култура „Час по България“ в „Скат”.

Професорът има стотици публикации в национални и международни издания. Тази година той получи най-голяма награда на старата столица – “Почетен гражданин на Велико Търново”. Водещи учени от 12 държави уважиха международната научна конференция във ВТУ преди месец, която беше посветена на 60-годишнината на проф. Павлов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново