Проф. Иван Станков от ВТУ получава националната награда за литературна критика

Публикувано на ср, 27 Сеп. 2017
826 четения

Известният литературен историк и преводач на съвременна румънска литература проф. Иван Станков ще стане 13-ият носител на националната награда за литературна критика на името на Иван Мешеков и Иван Радославов, която връчва Община Златарица. Утре кметът Пенчо Чанев ще връчи отличието на професора от Великотърновския университет, а официалната церемония ще се проведе в Общината от 14,30 часа. Призът се присъжда за цялостен научен принос с решение на катедра “Българска литература” при Филологическия факултет на ВТУ. Лауреатът ще получи бронзова статуетка, изработена от скулптора проф. Константин Денев, и парична премия, подсигурени от златаришката община.

Проф. Станков е посочен единодушно от колегите си в катедра”„Българска литература”. Той има безспорен принос към българската литературна критика с публикациите и книгите си за Борис Христов, Асен Разцветников, Васил Попов и др., както и като белетрист, обясни ръководителят на катедрата проф. Николай Димитров.

“Наградата на името на Иван Мешеков и Иван Радославов се връчва от 1993-та на всеки две години. Това е единственото у нас национално отличие за литературна критика, а негови носители досега са представители на елита на българското литературознание”, подчерта проф. Димитър Михайлов от ВТУ. Сред тях са Сабина Беляева, която е била удостоена със статуетката посмъртно, проф. Никола Георгиев, проф. Светлозар Игов, проф. Иван Радев, проф. Радосвет Коларов, проф. Михаил Неделчев, проф. Симеон Янев, проф. Чавдар Добрев, проф. Милена Кирова. Последният награден е проф. Пламен Дойнов от Нов български университет.

След тържеството в балканското градче утре ще се проведе и дискусия, по време на която ще бъде представяна и книгата “П. К. Яворов – поет богоборец” на Иван Мешеков, отпечатана със средства на Златаришката община. Тя е излязла от печат през 1934 г., а това е първото є преиздаване. Проф. Михайлов благодари на кмета на Златарица, тъй като по традиция на всеки 2 г. Общината спонсорира издаването на книга от Иван Радославов или Иван Мешеков.

“П. К. Яворов – поет богоборец” е първата концептуална книга, посветена на творчеството на Яворово. По думите на проф. Михайлов този труд на Мешеков е сред най-ценните и задълбочени изследвания на яворовата поезия. Преиздаденият труд е посветена на 140-годишнината от рождението на големия български поет. В тази връзка той предложи книгата да бъде представена и по време на националните чествания на Яворов през януари 2018 г. в родния му град в Чирпан.

Златина ДИМИТРОВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново