Президентът Росен Плевнелиев :” Велико Търново е най-романтичният град на Балканският полуостров” Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов получи наградата „Исторически град”

Публикувано на вт, 31 мар. 2015
893 четения

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов получи наградата „Исторически град” в рамките на осмият национален конкурс „Най-добър град за живеене”, организиран от „Дарик” радио и вестник „24 часа”.

На церемония в НДК г-н Панов получи признанието на две водещи национални медии и множество експерти в присъствието на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, Минсистъра на туризма – Николина Ангелкова, Министъра на регионалното развитие и благоустройствато г-жа Лиляна Павлова, Министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, Министъра на културата г-н Вежди Рашидов.

Президентът Росен Плевнелиев припомни, че идеята за конкурса, стимулиращ позитивното развитие на българските градове, общини и региони се е зародила по времето, когато той е бил Министър на регионалното развитие и благоустройството.

„Кметовете са добрите стопани на българските градове. Те назначиха множество млади и компетентни хора в местните администрации, които работят ефективно и прозрачно. Кметовете работят по стратегическото планиране и проектите за устойчиво развитие на своите градове и общини.

Има основание за самочувствие и позитивизъм – помислете и си спомнете как изглеждаха българските градове преди 10 години. Велико Търново стана най-романтичният град на Балканският полуостров”!

Кметовете полагат усилия за стимулиране на инвестициите и развитието на българските градове. Успешното усвояване на европейските фондове също е сред множеството поводи за позитивен анализ, за гордост и самочувствие”-каза Президента Плевнелиев.

Наградата на град Велико Търново бе представена и анонсирана от Министъра на културата Вежди Рашидов. Той припомни реализираните съвместно с Министерство на културата значими европейски проекти : Реставрация и консервация на църквата „Св.Георги” в с. Арбанаси, проекта за изграждане на подпорна стена, художествено осветление, фуникуляр и социализация на хълма Трапезица. Министърът припомни обновената озвучителна система на МДТ „Константин Кисимов”. Той заяви, че предстои и реализацията на проект за ремонт на театъра.

При получаване на наградата Кметът Даниел Панов заяви :”Приемам тази награда от името на всички великотърновци. Приемам я като признание на усилията ни да съчетаваме по възможно най-добрият начин историята с модерният живот, енергията и въображението на младите хора”.

Всички във Велико Търново знаят колко е трудно да се работи по запазване и възстановяване на духовното и културно наследство в един жив и динамичен град. Велико Търново е не само град на 7 000 г Това е не само градът, в който два пъти е възстановявана българската държава. В продължение на 208 г. от тук е управлявана могъщата средновековна българска държава..

Велико Търново е градът, който пази Сърцето и Душата на България” – каза в заключение Даниел Панов.

 

 

През последните три години Велико Търново печели едни от най-авторитетните и престижни награди в рамките на националният конкурс „Най-добър град за живеене” :

-2011 г. „Културен и красив град”

-2013 г.- Най-добър град за живеене”

-2014 г. „Исторически град”

 

По време на тържествената церемония Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов спечели овациите на всички с жеста на помощ и солидарност към колегата си – Кметът на Община варна г-н Иван Портних, който не успя да пристигне за церемонията заради проблем с автомобила си.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново