Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов: „Трябва диференциран подход за увеличение на доходите в бюджетните администрации“

Публикувано на пн, 27 мар. 2023
165 четения

Диференциран подход трябва да бъде приложен по отношение на увеличението на доходите в различните бюджетни администрации. Това заяви във В. Търново президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той подчерта, че синдикатите са в непрекъсната връзка с Министерството на финансите в подготовката на новия бюджет като във фокуса са доходите на хората, които работят в бюджетните системи.
„В края на миналата година бяха увеличени възнагражденията на някои от бюджетните системи, но в много други не са увеличавани с години. Има такива, като общините например, които са тежко изостанали. Ние считаме, че трябва да бъде приложен диференциран подход – администрация по администрация, като за нас са много важни тези бюджетни системи, които силно изостанаха. При тях ще говорим за други числа, не за 10 % увеличение, а ще тръгнем от 20-30 %“, каза още Димитър Манолов.
При настоящата ситуация има администрации, където исканията на работещите са за 50-60 % увеличение, посочи икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Тя даде за пример Комисията за защита на потребителите, където експертите, правещи проверки, получават трудови възнаграждения в размер на 820 и 1000 лв.
„Очевидно е, че тези служители няма как да бъдат достатъчно мотивирани да останат във въпросната администрация и да продължават да защитават правата и интересите ни като потребители“, каза още Ваня Григорова. Тя подчерта, че анкета сред държавните служители е показала, че те са силно заинтересовани от работата си и само това ги задържа все още, въпреки ниските трудови възнаграждения.
От КТ „Подкрепа“ посочиха още, че се очаква увеличение на доходите и в частния сектор, a една от целите в тази посока е създаване на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати. Разговорите с Министерството на финансите продължават, предстои среща на Съвета за тристранно сътрудничество и след това проектът ще бъде предложен за обсъждане в новия парламент.
От КТ „Подкрепа“ заявиха още, че сред целите им е да се преборят да бъде приет Закон за стачките, с който ще бъдат защитени правата на българските граждани.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново