Преслава Тодорова е победителят в конкурса за плакат на тема “Живот без СПИН”

Публикувано на пт, 1 Дек. 2023
135 четения

Преслава Тодорова е победителят в конкурса за плакат на тема „Живот без СПИН“. Той беше обявен в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН по повод на Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември, сред студенти от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В конкурса се включиха общо 15 студенти от 3 и 4 курс по специалността „Графичен дизайн и визуални комуникации“ на факултета. Жури в състав – проф. д-р Светослав Косев и доц. д-р Красимира Друмева от Факултета по изобразително изкуство, и д-р Ани Ангелова от РЗИ – В. Търново определиха победителите в конкурса, които получиха подаръчни ваучери.

Класираната на първо място четвъртокурсничка Преслава Тодорова получи ваучер на стойност 300 лв. На второ място е класиран плакатът на Божидара Гроздева – 3 курс, която получи ваучер на стойност 200 лв. На трето място е творбата на Димитър Начев – 4 курс, който получи ваучер на стойност 100 лв. Наградите връчи директорът на РЗИ д-р Евгения Недева.

“За мен беше чест и удоволствие да участвам в този конкурс и на тази тема. Идеите бяха доста, тъй като креативността при плакатите е голяма и човек трябва да измисли нещо, което да е актуално и да не се повтаря. Радвам се, че успях да спечеля първото място със своята визуална концепция”, сподели Преслава Тодорова.

“За мен означава наистина много да участвам в този конкурс, тъй като имам познати и от двата пола, които се борят с проблема. И това е идеята на моя плакат, че не всеки е застрахован”, сподели Божидара Гроздева.  По думите й често вината за предаване на болестта се прехвърля върху единия пол, което е погрешно, тъй като никой не е застрахован от заразяване.

“Благодаря за това, че ни се дава възможност за изява, тъй като не са много местата, на които можем да покажем своите знания и творчеството си. Моят плакат представлява визуализация на трите ръце, които винаги помагат в трудните моменти. Не случайно надсловът е “Сам правиш избора, нали”, защото ние решаваме дали да се пазим или не и дали да бъдем отговорни към себе си и околните”, сподели Димитър Начев.

“Всеки от студентите е успял да пресъздаде неговото лично отношение към този проблем. Във всяка от работите личи тяхната социална ангажираност към тази кампания”, заяви доц. Красимира Друмева.

Творбата, класирана на първо място ще бъде отпечатана на плакат в тираж 200 броя и на флаер в тираж 500 броя,  които ще се разпространяват по време на организирани инициативи по промоция на здраве и профилактика на болестите сред прицелни групи от населението, уточниха от РЗИ – В. Търново. По повод Световния ден за борба срещу СПИН от здравната инспекция реализираха редица инициативи, които започнаха още през ноември. На днешния ден е предвидено провеждането на образователна кампания в центъра на
В. Търново с участието на БМЧК и Градски ученически парламент под мотото „Отговорен съм! Пазя себе си, пазя и теб!“, разказа д-р Ани Ангелова. Тя предвижда разпространение на презервативи, балони с лого, здравно-образователни материали, безплатно изследване за
носителство на ХИВ, хепатит В и С пред сградата на Общината, както и построяване на мобилна червена панделка и пускане на
балони с хелий.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново