Прекратяват учебните занятия в две общини заради грипната епидемия

Публикувано на пт, 24 Ян. 2020
5306 четения

Прекратяване на учебните занятия в две общини, заради повишена заболеваемост сред учениците, препоръчва Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Това са общините Павликени и Сухиндол, където 31 % от учениците отсъстват от часовете. Предложението е изпратено до Регионалното управление на образованието в старата столица. В останалите общини – В. Търново, Г. Оряховица, Лясковец и останалите населени места, отсъствието на учениците е под 10 %, което е нормално за сезона.

От днес здравната инспекция официално обяви грипна епидемия във Великотърновска област, като заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е достигнала 197 на 10 000 души население. Стойността е по-висока от прага за обявяване на епидемия, който е 177 на 10 000 души. На територията на областта вече има вирусологично доказана циркулация на грипни вируси. Най-висока е регистрираната заболеваемост във възрастовата група 0 – 4 г. – 562,13 на 10 000 население, уточни д-р Евгения Недева, директор на РЗИ – В. Търново. От изпратените десет проби в Националната референтна лаборатория в София вече има един потвърден случай на грипен вирус тип А. В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ чрез бързи тестове са отчетени 26 случая, също на грип тип А, а в лабораторията на РЗИ е регистриран случай на грип тип В.

Във връзка с обявената грипна епидемия са взети мерки за ограничаване на разпространението на вируса. В лечебните заведения за болнична помощ се преустановяват плановите операции и свижданията. Създадена е организация за осигуряване на възможности за разширяване на легловия капацитет на детско отделение и вътрешните отделения, за сметка на другите звена, с оглед приемане на насочени пациенти с грип или усложнения от грипа.

В лечебните заведения за извънболнична помощ се преустановяват женските и детските консултации, както и провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, уточни д-р Недева. На общините в областта е препоръчано ограничаване на провеждането на мероприятия с масов характер.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново