Прегръдки и флаери раздават за Деня на толерантността

Публикувано на чт, 16 Ное. 2017
419 четения

Мащабна кампания в цялата страна по повод Международния ден на толерантността организират от Център “Амалипе” във Велико Търново. С поредица от събития от 16 до 20 ноември тя ще премине под мотото “Толерантността – единство на различията”. В инициативите ще се включат центровете за развитие на общността, създадени от търновското НПО в 11 общини, заедно с местните клубове за развитие и училища, участващи в образователната програма “Всеки ученик ще бъде отличник”.

В инициативите в старата столица ще се включат доброволците от Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В 12 часа младежи от Амалипе ще раздават пред сградата на Общината прегръдки и флаери с толерантни послания. Всеки минувач ще може да напише на специално подготвено табло с  изработено дърво на толерантността какво е да си толерантен. Гражданите ще могат да се снимат за спомен с доброволци, облечени в три национални носии – ромска, турска и българска. В 14 часа в Пети корпус на Университета публична лекция на тема “За четенето на официалния български език като втори език в началния училищен етап – академично и лично” ще изнесе проф. дпн Мариана Мандева.

Фокус на кампанията в Стражица са дискусиите и изработването на детелини с десетте “Златни правила на толерантността”. Четвъртокласниците от СУ “Ангел Каралийчев” ще подготвят сценка по темата. Инициативите там започват в 9,30 часа днес и се организират от образователния медиатор Ирена Михайлова  съвместно с ученическия парламент.

В Златарица активно деня ще отбележат в СУ “Св. св. Кирил и Методий”.   Учениците от начален курс ще рисуват на асфалт по темата, а по-големите ще се включат в спортни състезания.

В ОУ “Бачо Киро” в Бяла черква и ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Батак ще бъдат изготвени флаери с послания за толерантност от учениците. След това те ще раздавани на хората в двете села. Там също ще бъдат поставени табла на толерантността.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново