Празнично шествие с над 800 ученици и учители във Велико Търново на 24 май

Публикувано на вт, 24 май 2016
1990 четения

Повече от 800 ученици и техните учители се включиха в празничното шествие, с което Велико Търново отбеляза Деня на славянската писменост и българската култура 24 май. В пъстрия парад, който премина от площад “Велчова завера” до Общината, участваха представителни блокове от всички училища в старата столица. Множеството поведоха възпитаници на неделното училище при храма “Свети Никола”, които носеха иконите на св. Богородица, св. Патриарх Евтимий и ликовете на светите братя Кирил и Методий. След тях вървяха музикантите от Духовия оркестър на СОУ “Емилиян Станев” с диригент Йордан Цветанов, следвани от деца и младежи от основните и средните общообразователни училища, елитните и професионални гимназии.
“В Деня на българската просвета и култура трябва да помним, че българската азбука носи просвета, наука и култура на целия православен свят. Делото на светите братя Кирил и Методий е доказателство, че България има своето утвърдено място в Европа от векове. 24 май носи прекрасни и вълнуващи спомени за нас, по-възрастните, и огромни надежди за вас, младите хора. Днес виждам стотици празнично озарени лица. Виждам значимите постижения и победи в сферата на просветата, културата, изкуствата. Виждам приносите ви за авторитета и престижа на Велико Търново. Но по-ясно от всеки друг път виждам възможностите, надеждата и гаранцията за по-доброто бъдеще на старата столица. Тези възможности, надежди и гаранции сте вие. Вие, с вашите амбиции, проекти и планове, решимостта да успеете и да реализирате и най-смелите си мечти. Велико Търново е град с бъдеще именно заради вас, уважаеми дейци на просветата, културата и изкуствата, уважаеми ученици и студенти”, заяви в своето празнично слово кметът Даниел Панов.
След това той се обърна към абитуриентите. “Част от вас ще преминат по червения килим, за да поставят началото на трудно, но и вълнуващо пътешествие. Убеден съм, че където и да ви отведе животът, с каквото и да се занимавате, Велико Търново винаги ще живее във вас и ще бъде важна част от живота ви”. После той отправи специална благодарност към всички дейци на образованието, науките, изкуствата и културата, защото “те дават на нашите деца образование, възпитание, дух на родолюбие и уважение”.
Близначките Дарена Светослава и Мария Десислава Димитрови получиха тържествено от кмета своята награда “24 май” за най-изявен абитуриент на Община Велико Търново. Те завършват с пълно отличие музикалната паралелка на СОУ “Емилиян Станев” и станаха деветите носители на приза, който е в размер на 1000 евро. Момичетата свирят на акордеон и пиано, а през годините в училище са участвали в редица национални и международни конкурси и фестивали, в концерти и спектакли като солисти, в дует, в камерни формации и като солисти на оркестри в България, Германия, Сърбия, Македония, Черна гора, Гърция и Италия. Освен това са печелили национални олимпиади и състезания по история, български език и литература, математика, английски език, химия.
Младите музикантки благодариха на Общината за наградата и признанието. “Благодарим, че сте учредили тази награда, която възнаграждава, а по този начин и стимулира постоянството, последователността в учебния процес. Благодарим на нашите учители за всеотдайния труд и на родителите си за постоянната подкрепа и грижа. Горди сме, че получаваме тази награда точно на 24 май, когато се прекланяме пред делото на светите Братя Кирил и Методий и почитаме българското образование, което е естествено продължение на това свято дело”, казаха абитуриентките от официалната трибуна.
За наградата “24 май” те успяха да се преборят с още двама пълни отличници – Мария Милева от ПМГ “Васил Друмев” и Мариета Григорова от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Двете зрелостнички бяха окичени от кмета с лента “Отличник”.
В празничния ден на сцената пред Общината пяха и танцуваха талантливите деца на Велико Търново. В тържеството се включиха депутатите Мариана Бояджиева и Милен Михов, областният управител проф. Пенчо Пенчев и неговият заместник доц. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметовете Снежана Данева и Ганчо Карабаджаков, началникът на РИО Розалия Личева и др.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново