Поздрав от Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновски общински съвет

Публикувано на ср, 24 май 2017
115 четения

Уважаеми учители, преподаватели, студенти и ученици,
Уважаеми дейци на науките, изкуствата и културата,
Позволете ми да ви поздравя по случай един от най-светлите и обичани, един от най-българските празници – 24 май!
Днес е Денят на българската просвета и култура, на българската азбука – Кирилицата, която е една от трите официални в Европа!
Ние, българите, сме единственият народ, който почита делото на светите братя Кирил и Методий със специален празничен ден. И макар и други държави да отбелязват по един или друг начин 24 май, единствено в България 24 май има характера на общонароден празник. Само ние, освен националния химн, си имаме “Върви, народе възродени” – общобългарския училищен химн.
В Деня на българската просвета и култура ние трябва да помним, че българската азбука носи просвета, наука и култура на целия православен свят. Делото на равноапостолите Кирил и Методий е доказателство, че България има своето утвърдено място в Европа от векове.
Благодаря на всички вас, че със силата на буквите и словото, с внушението на театъра, музиката, изобразителните изкуства просвещавате, образовате и одухотворявате както децата на Велико Търново, така и цялата наша общественост.
Благодаря ви, че с неуморната си дейност сте достойни последователи на светите братя равноапостоли Кирил и Методий, на техните ученици! Благодаря ви, че давате толкова категоричен пример що е родолюбие и патриотизъм. А именно – да милеете за България, за българския народ и за Велико Търново!
Пожелавам ви здраве, много сили и енергия за вашата съвременна апостолска мисия!
Честит празник!
Венцислав Спирдонов
председател на Великотърновски общински съвет

loading...
Пътни строежи - Велико Търново