Поздрав на Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново

Публикувано на сб, 23 май 2015
209 четения

Уважаеми деятели на образованието, културата, изкуствата, и науките,
Скъпи граждани на Община Велико Търново,
Искрено и сърдечно ви поздравявам в навечерието на най-светлия и обичан български празник – 24 май!
Винаги силно ме е впечатлявал и дълбоко ме е е вълнувал фактът, че ние, българите, сме единственият народ, който има специален празничен ден, посветен на създателите на своята писменост. Ние сме единственият народ, който в този ден почита дейците на образованието, културата, изкуствата, науките и духовността.
24 май не е просто един от официалните празници в календара. Това е ден, който вълнува и трогва всички. Ден, който събужда спомени, провокира чувството ни на преклонение и признателност. Припомня ни заслугите на поколения български учители, хора на изкуствата и духа за съхранението и възвисяването ни като народ. Ние, великотърновци и българи се идентифицираме до голяма степен с духа, родил 24 май като празник. Буквите, книгите, произведенията на изкуствата на нашите автори ни дават идентичност, самочувствие и основания за гордост.
24 май в пълния смисъл на думата е общонароден български празник. Празник на предците ни, но и на настоящите и бъдещи поколения българи.
За Велико Търново и за старостоличани 24 май има огромно значение. Той ни припомня ключовата роля, която градът ни е имал, има и ще има в опазване и развитие на българската култура и духовност.
На този светъл празничен ден поднасям своите искрени и сърдечни благодарности на всички, които с труда и усилията, с постиженията и вдъхновението си отстояват статута на Велико Търново на водещ духовен център на Отечеството.
ЧЕСТИТ 24 МАЙ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!
Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново