Почитателите на джаза във Велико Търново получават невероятен подарък в две вечери

Публикувано на вт, 16 май 2017
645 четения

Две вечери жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се насладят на изкуството на едни от най-добрите български изпълнители в джаза. Община Велико Търново и издателство “Фабер” са организатори на събитието, което със сигурност ще е едно от най-запомнящите се на музикалната сцена в старата столица през тази пролет.

На 18 май меломаните ще могат да потънат в ритмите на “Аутентик” – етно-джаз формация, която пресътворява по неповторим начин българското музикално наследство. Автентичният фолклор звучно се преплита с актуалните за културата на нашето време джаз, фънк и поп елементи. Изключително интересните интерпретации и талантът на младите музиканти са причина триото да се радва на бързо растяща популярност както в България, така и по европейските сцени.

Основният състав на групата е  Живко Василев (кавал, пиано), с участието на Райна Василева (вокал и перкусии) и Виктор Джоргов (китара).

В проекта се включват и именити музиканти, сред които номинираният за Grammy бас-китарист Juan Garcia – Herreros (The Snow Owl), Стоян Янкулов (Стунджи) – ударни, Димитър Сираков – контрабас/ел.бас, Симеон Леонидов – кахон, бек вокали, Християн Цвятков – ел.китара, Цветан Андреев – акустична китара, Габриела Партовска – хип-хоп вокали, Dominik Leto – хавайска китара, Mathias Vorauer – контрабас, Свилен Ангелов – електроника, Орлин Цветанов – цигулка, Екатерина Христова – виолончело.

 

На 19 май ще бъде представен проектът

“Джазът пее на български”

 

Вече седем години той представя едни от най-красивите и популярни джазови пиеси с оригинални текстове на български език. Класики като „Дезафинадо“, „Водите на март“, „Трябва да вярваш в пролетта“ добиват ново и още по-богато внушение заради поетичното присъствие на Мария Донева, която пише стиховете специално за тях.

Концертите на “ДжаП” са едно уникално съчетание на поезия и музика, на красота и неповторима естетическа наслада.

Разбира се, това се дължи на изключителните изпълнители – голямата българска поетеса Мария Донева, виртуозният пианист и диригент на Биг бенда на Българското национално радио – Антони Дончев, един от най-известните тромпетисти у нас – Венцислав Благоев и джазовата прима Марина Господинова, наричана “най-красивият тембър в европейския джаз”.

 

Концертите са в хотел “Премиер”, зала “Царевец” на 18 и 19 май от 18,00 ч. Входът е свободен.

 

 

Мария Донева

е от Стара Загора, завършила е Българска филология в СУ “Свети Климент Охридски”. Автор е на 13 книги със стихотворения. Пише пиеси, разкази, текстове за песни, превежда от английски. Драматург е в ДТ “Гео Милев” – Стара Загора.

 

Марина Господинова

е една от най-популярните джазови изпълнителки в България. Музикалното си образование получава в Националната музикална академия в София. Концертната си дейност съчетава с работата като преподавател по джазово пеене в Музикалната академия в Пловдив.

Марина партнира в множество формации, работи и с биг бенд оркестри, както и с чуждестранни музиканти. Наскоро бе специален гост в европейското турне на номинирания за “Грами” Хуан Гарсия-Херерос (Колумбия).

 

Венцислав Благоев

е известен български джазов и класически тромпетист. Роден е през 1967 г. в Благоевград. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а след това специализира в джаз отдела на Bruckner Konservatorium-Linz, Австрия. Свири и записва с някои от най-големите световни имена като Ранди Брекър, Лари Кориел и с всички български джаз музиканти. Венци Благоев е артистичен директор на Джаз форум Стара Загора и част от звездния Биг бенд на БНР. През 2010 г. е удостоен с престижната награда „Кристална лира” за джаз, а през 2012 г. печели „Златно перо” за принос към българската култура с проекта си „Джаз за деца”.

 

Антони Дончев

С името на Антони Дончев са свързани почти всички престижни изяви на българския джаз през последните години. Неговата звезда изгрява като съосновател на реномираната формация “Акустична версия”, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart – Белгия през 1985 г.

Година по-късно, в Леверкузен, Германия, “Акустична версия” е удостоена с най-престижната награда на европейския джаз – международното жури, водено от Йоахим-Ернст Берендт и Павел Бродовски присъжда Голямата награда на Европейската джаз федерация на Антони Дончев и Христо Йоцов, и ги обявява за “Young European Jazz Artists ’86”. Следва изключително плодотворен период, в който Антони Дончев заедно с “Акустична версия” жъне успехи по световните сцени и реномирани джаз фестивали:

Ost-West в Нюрнберг, Jazz Jamboree във Варшава, Jazz Jatra в Бомбай, Загреб,

Хановер, Прага, Рьормонд, Москва, Истанбул, Тбилиси, Солун и др.

Успоредно с дейността си с “Акустична версия”, Антони Дончев осъществява

проекти с различни световноизвестни музиканти (Joe Lovano, Kurt Elling, George Garzone, Kenny Wheeler, Tom Harrell, Tomasz Stanko, Jerry Bergonzi, Tommy Smith, Vladimir Tarasov, Petras Vysniauskas, Stephane Belmondo, Reiner Winterschladen, Eric Vloeimans, Lars Danielsson, Glen Moore, Christof Lauer, Benjamin Schmid, Georg Breinschmid, NDR Big Band и др.), гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, композира филмова и театрална музика. Издал е компакт дискове за BMG, Балкантон, Sony Music, Polysound, Kuker Music и др. През последните години работи много успешно с театралния режисьор Теди Москов, чиито постановки на “Лебедова песен” в Schauspielhaus – Дюселдорф (1995), “Макбю” в Bremer Theater – Бремен (1996), “Дом Nо 13”, “Синьо в синьо” и “Сирано”  в Thalia Theater – Хамбург (1997-2003) са приети със суперлативи от германската критика. Носител е на редица награди за театрална и филмова музика, както и на Кристалната лира на Съюза на музикалните дейци в България. Диригент на Биг Бенда на Българското радио от 2010г.

Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21 век, и който без проблеми може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

 

Живко Василев

е сред най-популярните кавалджии в България. Той е добре познат на публиката както в България, така и в Европа с постоянните си експерименти и търсенето на нови, неизследвани пътища в музиката. Благодарение на експериментаторския си дух, той започва да комбинира традиционния звук на кавала с различни популярни стилове като джаз, фънк, латин-джаз, поп, електронна музика и др. от което се получава непозната досега симбиоза и игра на стилове. Това води до оформянето на уникалния стил, с който асоциираме Живко Василев.

Младият музикант е роден в град Смолян, в сърцето на Родопите. Той е наследил любовта си към музиката от своя баща и е започнал обучението си по кавал в НУИ “Добри Христов” във гр. Варна, България. Висшето си образование завършва в Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност кавал.

Участва в многобройни концерти по целия свят, работи с много световни музиканти като Max Moya, Xuxa Levi, Juan Garcia Herreros, Roberto Quintero, Hector Martignon и др. От 2010 г. е част от състава на Banda DelPadre. Освен това, той води свой собствен музикален проект, OUTHENTIC, който смесва българския фолклор с модерни елементи. Работи и с едни от най-известните български музиканти като Калин Вельов, Нина Николина, Стоян Янкулов, Мишо Йосифов, Велислав Стоянов, Теди Кацарова, Силвия Кацарова, Поли Генова и много други.

Носител е на множество международни награди и е участвал в някои от най-престижните музикални форуми и фестивали в света.

 

Райна Василева

е родена в град Смолян, в сърцето на планината Родопи. Тя започва да пее в ранна детска възраст, вдъхновена от своя баща. Завършва музикалното училище „Добри Христов“ в град Варна със специалност народно пеене. След това продължава обучението си в Софийския университет „Св.Климент Охридски“, със специалност народно пеене и музикална педагогика.

Райна Василева е била част от състава на един от най-популярните и именити хорови състави „Космически гласове“, който е носител на голям брой музикални награди от цял свят.

Участва в съвместни проекти с редица световноизвестни музиканти като Хуан Гарсиа Херерос, Стоян Янкулов, Роберто Кинтеро и др.

Заедно със своя брат Живко Василев създават група Аутентик.

 

 

Виктор Джоргов

е роден в град Самоков. За този планински регион на България са характерни бързите ритми и древните фолклорни обичаи.

Виктор прекарва детството си в изучаването на различни музикални инструменти като българска гайда и тамбура. Той е възпитаник на „Националното Музикално Училище за фолклорни изкуства – Широка Лъка“. По време на обучението си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е заинтригуван от китарата и от тогава той се отдава изцяло на нея. Работи с редица музиканти по цял свят.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново