Почитатели на настолните игри дойдоха на фестивала във Велико Търново

Публикувано на нд, 26 февр. 2017
431 четения

Повече от 250 души от цялата страна дойдоха във Велико Търново за Фестивала на настолните и картови игри, който се проведе през почивните дни. Форумът носи името „Настолен град”, а игровият маратон в Институт „Конфуций” продължи близо 20 часа. Почитателите на съвременните игри имаха възможност да се отдадат на своята страст напълно безплатно. На тяхно разположение бяха повече от 100 игри, които са подходящи за различен тип хора, без значение каква е тяхната възраст. Най-малките участници бяха 7-8-годишни, а най-възрастните бяха дошли с намерението да си почиват с традиционен шах, но също се включиха в новите игри.

В съботния ден се проведе първият във Велико Търново турнир по една от популярните колективни игри – „Заселниците на Катан”, с която преди около 20 години започва революцията в настолните игри. В състезанието се включиха 24 души, които се бяха разположили върху дълго игрално поле, изготвено специално за събитието. Идеята на играта е играчите да се заселят на необитаем остров, да разширяват селищата си, да търгуват помежду си. В нея могат да участват от 6 до неограничен брой хора. В Щатите и в Германия например, където „Катан” е много разпространена, се събират по 1000 души, за да се забавляват заедно, споделиха участниците.

Предизвикателството във втория фестивален ден бе турнирът по двойки „Пандемия: Оцеляване”. Това е екстремна версия на Пандемия, в която от 6 до 14 отбора от по 2-ма играчи се изправят едновременно един срещу друг с една цел: да бъдат първите, открили лекарство за четирите болести, или да бъдат единствените оцелели в края на играта. По време на това уникално преживяване, всеки отбор се изправя пред различни предизвикателства, обясниха доброволците, които бяха ангажирани да разясняват правилата на всяка игра на всички гости на „Настолен град”.

Специално за феста от Русе пристигна майстор Теодор Неделчев, който е спец по древната игра Го. Той направи демонстрации пред почитателите на настолните игри в старата столица.

Своята игра „Among Thieves”, която е на път да се превърне в световен хит, в рамките на фестивала представи Васил Лозанов. Нейният създател е юрист по образование, но от години е запален геймър. Той сподели, че още от дете е мечтаел един ден да създаде своя настолна игра. За да оцелеете в неговото предизвикателство са ви нужни няколко карти и картонени монети. Тук няма полиция и закони – необходими са само бистър ум и светкавична реакция. „Между трима и петима души влизат в ролята на крадци, които се борят за титлата на майстор крадец и се състезават помежду си да ограбват невинни жители, но и също така да крадат един от друг. Играта е с карти, за да може да се носи по-лесно”, обяснява Васил на играчите. Неговата „Among Thieves” вече е станала популярна в много страни от света, включително и в САЩ и Германия, където интересът е най-голям.

Златина ДИМИТРОВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново