Поставят паметна плоча на гроба на Апостола

Публикувано на пт, 17 февр. 2023
2291 четения

Паметна плоча ще бъде поставена на мястото, където е бил погребан Васил Левски. Това съобщи писателят и историк от Велико Търново Николай Иванов, който посвещава дълги години в издирването на документи, свързани с живота и гибелта на Апостола. Той успява да издири архиви, които  безспорно доказват, че гробът на Левски се е намирал до днешното Министерство на земеделието на софийската улица “Дамян Груев”, където са били християнските гробища. Именно там ще бъде положена паметната плоча. Инициативата ще стане факт утре, когато се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола. Домакин на събитието са Столична община и район “Красно село”.

За родолюбивата идея и полагането на паметната плоча Николай Иванов получава подкрепа от скулптора Денислав Сираков и кмета на община Сухондол инж. Пламен Чернев.

“Крайно време е да се знае къде е погребан Левски, а не да се кланяме на бесилото. Издирването на гроба му трябва да е кауза на България и българския народ, защото няма по-голям от Апостола”, заяви инж. Пламен Чернев. Допълва, че подкрепя работата на Николай Иванов, благодарение на когото миналата година в София беше възстановен гробът на Яна Язова, чиито корени са от Сухиндол. Талантливата писателка пише част от романа “Левски” именно в малкия град. Инж. Пламен Чернев разказа, че Сухиндол е дал своя дан за свободата на Отечеството. Един от героите е Неделчо Цанев Анев, който преминава с кораба “Радецки” през Дунав и целува родния бряг при Козлодуй. Русан Мирчев е един от участниците в Априлското въстание, разказва още кметът на Сухиндол.

“Тази паметна плоча е може би една малка крачка, която ще се окаже един голям скок, защото желанието на Апостола е било да се знае къде е гробът му”, казва още инж. Пламен Чернев.

Според Николай Иванов има огромна вероятност при разкопаване на мястото, където е бил гробът на Левски да се открият останали несъбрани дребни костици. Търсил е съдействие от политици с искане да се направи проучване на мястото и ако бъдат открити такива костици, те да се изследват. За съжаление обаче тези му опити завършват без успех. Щастлив е, че все пак на гроба на Апостола ще бъде поставена паметна плоча, където признателни гражадани да могат да отдават почит към големия българин.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Инж. Пламен Чернев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново