Последното интервю на Ваня Костова: “Щастливка съм, защото изпях песните на изумителни композитори”

Публикувано на пн, 10 май 2021
9222 четения

Последното интервю на Ваня Костова, което тя даде, преди да си отиде от този свят, е за вестник “Янтра ДНЕС”. То бе направено на 23 април във Велико Търново. Поради липса на време остана недовършено. Трябваше да го продължим чрез писмена кореспонденция, но…

– Госпожо Костова, как започнахте с пеенето?
– Започнах покрай моите родители. Те пееха превъзходно. Майка ми и баща ми се надпяваха непрекъснато. Изпълняваха всякакви песни – народни, възрожденски, стари градски и различни шлагери. Те имаха вкус за това.
– Вие определено имате афинитет и към народната музика…
– Да, това съм го наследила от тях. Много съм щастлива, че и синът ми Боян също прихвана и изпълнява народни песни сякаш е завършил някое от училищата в Котел или Широка лъка.
– Как поддържате този впечатляващ глас?
– Може би най-важното е, че не пуша и не пия алкохол.
– Опитвала сте да композирате. Първата Ви композиция е по стихове на бургаската поетеса Петя Дубарова.
– Да, даже спечелих музикалния фестивал “Бургас и морето” с песен по нейно стихотворение – “Звезди от мойта нощ”.
– Защо не продължихте с композирането?
– Защото съм щастлива, че работя с изумителни композитори, които са истинско национално богатство – Стефан Диомов, Тончо Русев, Хайгашод Агасян. Техните песни са изключителни и нямам този стремеж аз самата да композирам.
– А как започна звездният Ви път?
– Когато бях ученичка в Английската гимназия в Бургас, на една ученическа новогодишна забава се запознах със Стефан Диомов. Той ме покани за резервен вокал в група “Тоника” и всъщност това беше звездният ми момент. Бях 16-17-годишна и оттогава работим заедно.
– Включването Ви в “Тоника” ли предопредели Вашето следване в Музикалната консерватория в София?
– Не, аз, така или иначе бях решила да уча там.
– Имала сте интересни съвипускници…
– Да, с Веско Маринов бяхме колеги, с Венета Рангелова, Богдан Томов, с Ралица Ангелова от “Тоника СВ”.
– Какво Ви даде консерваторията?
– Когато човек иска да научи нещо, го научава. Консерваторията ми даде много. Аз бях ученичка на Георги Кордов и неговите уроци бяха безценни. Светъл му път. Там учих китара и получих ценз за преподавател, но винаги съм предпочитала да ми акомпанират много по-добри от мен музиканти.
– През 1980 г. участвате на общонационален конкурс за вокалисти на новосформираната вокална група “Тоника СВ” и сте сред избраните. В същата година претърпявате и катастрофа…
– Тогава бях бременна със сина ми. Беше много тежко. Но мина сякаш не е било.
– Какви спомени имате от “Мелодия на годината” във В. Търново?
Прекрасни. Всъщност от В. Търново започна кариерата на “Тоника СВ” – с първо и второ място на този конкурс. Ние бяхме много щастливи от това и ни потръгна в работата от самото начало.
– Изкушавала ли сте се да напуснете България?
– Не, никога. Много съм пътувала и с групата, и сама, но никога не съм се изкушавала.
– Какво Ви харесва в България, че останахте тук?
– Това, че мога да пея до насита на българската публика.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

 

 

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Прекарва детството си в Родопите, по-късно и в Бургас. Завършва Българската държавна консерватория в София. Става известна като вокалист в група “Тоника СВ”. Следва самостоятелна кариера и участие в сборната формация “Фамилия Тоника”.
В началото на април тази година Ваня Костова прекарва инфекция от COVID-19. В края на същия месец гостува във В. Търново на “Фоайе на книгата с автограф” за представянето на биографията на Стефан Диомов “Белите и черните клавиши на моя живот”. Това е последното ѝ участие пред публика.
Ваня Костова напусна този свят на 6 май 2021 г. Като причина за нейната кончина се посочва най-вероятно инфаркт, но може да е и последица от COVID-19.
Поклон пред таланта ти,
ангелогласна Ваня!

loading...
Пътни строежи - Велико Търново