Пороят нанесе поражения по републиканската пътна мрежа в областта  

Публикувано на сб, 26 юни 2021
3143 четения

Сериозни поражения на инфраструктурата, залети пътища и паднали дървета предизвика пороят, който се изля над Велико Търново и региона. Най-сериозни щети има на главния път I-4 в района на село Кавлак, където са отнесени около 200 м от банкетната ивица. „Наложи се движението временно да бъде преустановено, но пътят вече е отворен за движение. Успяхме бързо да реагираме. В следствие на обилния дъжд на 152 км от пътя I-4, преди камерата за Джулюница, от нивите вървеше цяла река с кал, затлачвайки пътя, но и там успяхме да реагираме“, заяви инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – Велико Търново. Той уточни, че са получени сигнали и за паднали дървета в района на Козаревец, отново по главен път I-4 Велико Търново – Варна, на I-5 Русе – Велико Търново и II-53 за Елена. Всички дървета и опасни клони, надвиснали над пътната мрежа вече са отстранени, допълни инж. Ангелов. Той уточни, че тепърва ще се правят огледи, за да се изготвят количествено-стойности сметки за отстраняване на щетите.

Оказва се, че паднали дървета има не само по републиканската пътна мрежа, но и в населените места. В Арбанаси падало дърво е засегнало електропреносната мрежа и е довело до прекъсване на електричеството, уточни областният управител инж. Георги Гугучков, който също е на терен. Той посочи, че всички получени сигнали са насочени към съответните институции.

Във Велико Търново пороят за пореден път наводни главната улица „Васил Левски“. По данни на ХМО измереното количество в областния град е 12,8 л/кв. м, значително по-малко от падналия дъжд на 11 юни. Най-голямо количество е измерено в Полски Тръмбеш – 55,6 л/кв. м, уточниха от ХМО – Велико Търново. Тепърва ще стане ясно какви са последствията от пороя и колко сгради и обекти са били наводнени.

Наводнени улици има и в съседна Горна Оряховица, както и в Долна Оряховица, където са залети няколко къщи и има нарушения по уличната мрежа.

От летището в Горна Оряховица рано тази сутрин са излетели два самолета, за да разбият градоносните облаци. Летателните средства използват сребърен йодид, който е с кристална структура като на самите ледообразуващи ядра и способства за образуването на множество по-ситни зърна, които падайки към земята се стопят. Самият сребърен йодид не е опасен за природата и за хората, което позволява на самолетите да работят и над населените места, тъй като над села и градове не се изстрелват ракети от съображения за безопасност.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново