Подновен е скринингът по проекта “Спри и се прегледай”

Публикувано на ср, 29 ян. 2014
502 четения

Подновени са безплатните скринингови прегледи по националния проект “Спри и се прегледай”, който започна през юни и трябваше да приключи до края на миналата година, съобщи Виолина Енева, координатор за Великотърновска област. Профилактичната програма се финансира от здравното министерство, което вече подписа тазгодишните договори с изпълнителите на скрининга, който е удължен до 21 септември. За Великотърновска област те са МЦ “Авицена” ООД във В. Търново, МЦ “Медиана” ЕООД в Павликени, общинската болница и МЦ “Антива” ЕООД в Свищов.

От профилактичните прегледи за рак на дебелото и правото черво, на гърдата и на маточната шийка могат да се възползват всички граждани от областта, които са получили повторни покани от втората селекция на пациентите, които са валидни до 31 март 2014 г., обясни Енева. Тя припомни, че на произволно избрани пациенти бяха разпратени 400 000 покани във всички области на страната, а за самия скрининг гражданите бяха селектирани в три групи. Във Великотърновска област пристигнаха около 14 000 покани. От профилактиката се възползваха само 1242-ма.

Справка на МЗ показва, че в областта най-голям е бил интересът към прегледите за рак на маточната шийка. Скрининг са направили 749 жени. На второ място е интересът към рака на дебелото черво, а на последно – към рака на млечната жлеза.

Най-голям е броят на прегледите във В. Търново – 1007, а най-малък – в Полски Тръмбеш, където има само един преглед. След януари се очаква втора селекция на пациенти по “Спри и се прегледай”, съобщи Енева. Вероятно това ще бъдат нови 400 000 души в страната, които ще получат покани за прегледи.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново