Outhentic – фолклор, джаз, космос и бягащи дяволи…

Публикувано на пн, 22 май 2017
623 четения

Живко Василев е роден е в Смолян, наследил е любовта си към музиката от своя баща и е започнал обучението си по кавал в НУИ “Добри Христов” във Варна. Висшето си образование завършва в СУ “Св. Климент Охридски” със специалност кавал.
Участва в многобройни концерти по целия свят, работи с много световни музиканти като Max Moya, Xuxa Levi, Juan Garcia Herreros, Roberto Quintero, Hector Martignon и др. От 2010 г. е част от състава на Banda DelPadre. Работи и с едни от най-известните български музиканти като Калин Вельов, Нина Николина, Стоян Янкулов, Мишо Йосифов, Велислав Стоянов, Теди Кацарова, Силвия Кацарова, Поли Генова и др.
Носител е на множество международни награди и е участвал в някои от най-престижните музикални форуми и фестивали в света.

 

 

Райна Василева е родена в Смолян. Започва да пее като дете, вдъхновена от своя баща. Завършва музикалното училище “Добри Христов” със специалност народно пеене. Продължава обучението си в СУ “Св. Климент Охридски” със специалност народно пеене и музикална педагогика.
Била е част от състава на един от най-популярните и именити хорови състави “Космически гласове”, който е носител на голям брой музикални награди от цял свят.
Участва в съвместни проекти с редица световноизвестни музиканти като Хуан Гарсиа Херерос, Стоян Янкулов, Роберто Кинтеро и др.Заедно със своя брат Живко Василев създават група Аутентик.

 

 

 

 

Виктор Джоргов е роден в Самоков. За този планински регион на България са характерни бързите ритми и древните фолклорни обичаи. Виктор прекарва детството си в изучаването на различни музикални инструменти като българска гайда и тамбура. Той е възпитаник на “Националното музикално училище за фолклорни изкуства в Широка лъка”. По време на обучението си в СУ “Св. Климент Охридски” е заинтригуван от китарата и от тогава той се отдава изцяло на нея. Работи с редица музиканти по цял свят.
В продължение на две вечери меломаните от Велико Търново преживяха истински празник. В старата столица се проведе фестивалът “Топ джаз в старата столица”.
В събитието, организирано от Община Велико Търново и издателство “Фабер”, участваха най-добрите български изпълнители в жанра.
Първата вечер на сцената се изявиха младите творци от – етно-джазформацията Outhentic, а втората вечер беше посветена на проекта “Джазът пее на български” с участието на поетесата Мария Донева, виртуозния пианист Антони Дончев, един от най-известните тромпетисти у нас – Венцислав Благоев и джазовата прима Марина Господинова.
Минути преди концерта на Outhentic разговаряме с младите таланти. Изчакваме ги да приключат със саунд чека, който провеждат със завиден професионализъм.
Outhentic е група, която пресътворява по неповторим начин българското музикално наследство. Автентичният фолклор звучно се преплита с актуалните за културата на нашето време джаз, фънк и поп елементи. Изключително интересните интерпретации и талантът на младите музиканти са причина триото да се радва на бързо растяща популярност както в България, така и по европейските сцени.
Основният състав на групата е Живко Василев (кавал, пиано, ирландска флейта), неговата сестра Райна Василева (вокал и перкусии) и Виктор Джоргов (китара). В концерта във Велико Търново се включва и тяхната мениджърка Габриела Партовска – хип-хоп вокали.

– Толкова сте млади, толкова сте готини, а свирите етноджаз… Защо не свирите поп фолк, талантливи хора?
(избухват в смях)
Живко: Може би точно защото сме млади, готини и талантливи. Чалгата не е нещо, което трябва да се отрича. Хората имат различни потребности. Аз лично нямам нищо против всеки да слуша музиката, която му е на сърцето. Убеден съм, че ние, музикантите, трябва да осигурим на хората достатъчно избор – те да решат кое им харесва. На нас ни харесва това, което правим, показваме го на всички и ако и от обратната страна е така, нека да заповядат на нашите изяви.
– Имам един специален въпрос към теб. Нека един път завинаги да уточним коя е прочутата девета дупка на кавала?
– Исках да разкажа тази история довечера, в началото на нашия концерт, но ти ме изпревари. Има притча за кавала и тя разказва, че един овчар си пасял стадото и свирел на кавал. Да, но се уморил и заспал. Тогава, не щеш ли, се появил дяволът. И понеже много завидял на музиканта за изкусната му свирня, решил да му направи мръсно. Продупчил кавала с още няколко дупки, като си мислел, че така ще му навреди. Затова тези дупки се наричат “дяволски”. Да, но овчарят се събудил, грабнал кавала и засвирил още по-хубаво. Дяволът толкова се уплашил, че побягнал вдън земи. Затова се смята, че този народен инструмент гони дявола. Той има магична сила и може би затова му е “разрешено” да свири и на сватби, и на погребения. Така че деветата дупка е от крайните, но има значение за свирнята.
– По вашата скала културата в България на коя дупка на кавала е?
Живко: Не искам да бъда краен, но имаме възможност да пътуваме много навън и да сравняваме. Културата в България не е на мястото, което ѝ се полага.
Райна: Мисля, че в областта на музиката хората трябва да бъдат превъзпитани и един от начините за това е въвеждането на нови стилове. Това, което се опитваме да направим ние
– Вие обединявате в едно миналото (фолклора) и съвремието (джаз, фънк, поп), но като че ли има и нещо космическо в музиката ви. Усещате ли се като посланици във времето. Може би трябва да отговори вашият космически глас – Райна.
Райна: Може би има нещо не толкова космическо, колкото магично в нашата музика. Виждам го в реакциите на хората. Когато изпълняваме бавните родопски песни, в очите им има сълзи. Щастлива съм, че ние сме преносителите на тази музика.
– Казват, че нашите народни песни и танци, ритми, имат лечебна сила. Какво лекуват те?
Виктор: Всяка музика сама по себе си е лечебна. Тя въздейства на различните хора по различен начин. Неслучайно има музикотерапия. Всички носим отделни вибрации и образуваме една обща световна вибрация. Българската музика носи невероятен заряд. Хората трябва по-често да се обръщат към нея, защото тя наистина лекува.
– Виктор, кой е твоят идол сред световните китаристи?
Виктор: Томи Емануел. Той е невероятен шоумен и човек, енергията, зарядът на неговата музика те кара да забравиш всичко и да живееш за момента. Всичко изчезва – минало, бъдеще. Слушайки го, изчезва всичко и остава само насладата от настоящия миг.
– Живко, как реагираш, когато те сравняват с Теодосий Спасов?
– Аз не се опитвам да подражавам на Теодосий. Идеята ми е да търся себе си, моя стил и донякъде мисля, че сме на прав път и успяваме. Изграждаме нещо, което да ни отличава от всички. А иначе Теодосий Спасов е страхотен музикант и ако ме сравняват с него, мога само да се радвам.
– Райна, ти имаш невероятен глас. Коя народна певица е твоя учителка, твой кумир?
– Възхищавам се и се прекланям пред много български народни певици от всички области, но много любима ми е Христина Лютова. Тя има красив нисък глас, който се среща много рядко.
– България вече има две песни в космоса – на Валя Балканска и на Диана Дафова. Не е ли време да полети и трета, например ваша?
Райна: Защо не! Може би съм повлияна от това, че съм родена в Златоград, но ми се иска пак да е родопска. И защо да не се случи на нас…

Концертът на Outhentic преминава при препълнена зала и заслужени аплодисменти. Динамиката на сцената се ражда както от смяната на стиловете, така и на инструментите. Със завидна лекота Живко сменя кавала с ирландска флейта, Райна показва, че освен невероятна певица е и професионалист на перкусиите, Виктор прави чудеса освен с китарата и със своята гайда. И този инструмент, както и самите музиканти не е традиционен. Гайдата е ушита от маскировъчна военна материя, но звучи напълно автентично, дори омагьосващо преплита мелодията си с джазинтерпретациите на Живковото пиано.
Мила МИЛЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново