От РУО закриха още три паралелки с прием след 8 клас

Публикувано на пн, 12 сеп. 2016
582 четения

Още три паралелки с прием след завършен осми клас бяха закрити вчера в училищата от област Велико Търново. Заповедта е подписана от началника на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

Нито един ученик не е заявил желание да учи в общообразователната паралелка на СУ “Максим Райкович” в Лясковец. Падат и две паралелки в задочна форма на обучение. Едната е в училището в Боруш и е със срок на обучение две години. Втората е с четиригодишен срок на обучение и е в Професионалната гимназия по транспорт в Стражица.
Общо пет стават нереализираните класове с прием след осми клас. След края на третото класиране бяха закрити две паралелки – в Професионалната гимназия по жп транспорт в Горна Оряховица и в Професионалната гимназия “Асен Златаров” в Свищов. Те обединяват общо четири специалности. В крайдунавския град не са успели да намерят достатъчно ученици за специалностите “Техник по транспортна техника” и “Автомати за непрекъснато производство”, като паралелката беше нова за областта. Двете закрити специалности в Горна Оряховица са “Осигурителни и комуникационни системи в железопътната инфраструктура” и “Търговска експлоатация в жп транспорта”.

След няколкогодишни усилия Професионалната техническа гимназия “Васил Левски” в Горна Оряховица успя да сформира една паралелка по специалността “Ортопедична техника”. Обучението в класа ще стартира от 15 септември във вечерна форма, съобщи Розалия Личева. Изпълнени са и две задочни паралелки. Те са в Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново и в Професионалната гимназия по хранителни технологии “Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица.

Четири паралелки с прием след завършен 7 клас бяха закрити още след обявяването на първото класиране. Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” отново не успя да събере ученици за профил “Хуманитарен”. Поради липса на интерес бяха закрити и паралелката в СОУ “Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица в профил “Чуждоезиков”, както и тази с профил “Технологичен” в СОУ “Максим Райкович” в Лясковец. Интерес нямаше и към новата специалност “Кетъринг” в Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов.
След първото класиране бяха слети и шест специалности в професионалните училища. В един клас са събрани кандидатите за специалностите “Банково дело” и “Бизнес администрация” в Старопрестолната гимназия по икономика. В Професионалната гимназия по хранителни технологии “Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица заедно ще учат учениците, които са избрали да кандидатстват в професиите “Производство и обслужване в заведенията за обществено хранене и развлечение” и “Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост”. Една паралелка е сформирана и от специалностите “Икономическа информатика” и “Организация на туризма и свободното време” в Държавната търговска гимназия в Свищов.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново