От 2 април започва Великденски базар в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Публикувано на пн, 30 Мар. 2015
429 четения

Великденски базар отваря врати в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 2 до 10 април. Той се организира от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и стартира с Международно изложение „Културен туризъм“. На базара, който ще е отворен всеки ден от 11,00 до 14,00 ч., без Цветница, ще се предлагат ръчно изработени сувенири, бижута и предмети. На специален щанд ще могат да се закупят изделия, направени от потребителите на социални услуги на територията на Община Велко Търново. Всеки ден ще има и великденски козунаци от пекарната на Самоводската чаршия.

Базарът ще е придружен с работилнички за малки и големи. На първата, на 2 април, гости от Япония ще демонстрират кумихимо – японска текстилна техника за плетене на шнурове. На следващия ден ще се изработват декоративните топки Темари. Те се правят от остатъчни парчета на стари кимона – парчета от коприна се мачкат докато придобият формата на топка, а след това се обвиват с ивици плат. В Страната на изгряващото слънце топките са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

В първите два дни на базара специалисти от музея във Велинград ще демонстрират изписване на великденски яйца с “писалка” и восък в работилница на първия етаж на Изложбените зали. Ще има ревю-конкурс за ризи с българска бродерия, а на финала му ще бъде представен новият символ на Работилница „Седянка“.

В дните до 10 април ще се изработка на великденска украса, декупаж на декоративни великденски яйца, плъстене, плетене на дантела – фриволите, изработване на дантела кене, совалкова дантела и др

 

 

Работилнички за малки и големи

Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

 

2 април април /четвъртък/

от 11:00 до 14:00 ч.

Работилничка за плетене на кумихимо „Приятелски гривни“. Кумихимо е японска текстилна техника за плетене на шнурове (kumi – плета, вплитам, преплитам; и himo – връв, въженце, канап, шнур).

Демонстрация на традиционни български техники за украсяване на великденски яйца.

 

3април април /петък/

от 11:00 до 14:00 ч.

Демонстрация на декоративните топки Темари

Темари се изработват от остатъчни парчета на стари кимона – парчета от коприна се мачкат докато придобият формата на топка, а след това се обвиват с ивици плат. Те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение. Направени, за да носят добър късмет на човека, който ги притежава.

Демонстрация на традиционни български техники за украсяване на великденски яйца

 

4 април /събота/

от 11:00 до 14:00 ч.

Работилница за совалкова дантела и шиене на кене

Кене е дантела, която се изработва с игла за шиене и конец. В българската национална носия с тази дантела са украсени ризите, кърпите за глава, в някои райони и престилките. В бита се използва за украса на ритуални кърпи, покривки за легло и маса.

 

5 априб /неделя/ – Няма работилничка

 

6 април /понеделник/

от 11:00 до 14:00 ч.

Бродерия и изработване на великденска украса

 

7 април /вторник/

от 11:00 до 14:00 ч.

Беленица – изделия от царевична шума

и изработване на великденска украса

 

 

8 април /сряда/

от 11:00 до 14:00 ч.

Плъстене – изработване на изделия от нетъкан текстил

 

9 април /четвъртък/

от 11:00 до 14:00 ч.

Работилница за декупаж на декоративни великденски яйца

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново