От 19 юни стартира Седмица на безплатни прегледи за туберкулоза в СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“

Публикувано на нд, 18 юни 2017
296 четения

От 19  до 23 юни 2017 г. стартира Седмица на безплатни прегледи за туберкулоза  в белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Инициативата се осъществява четири пъти в годината  по инициатива на здравното министерство, което реализира програма за намаляване на туберкулозата у нас. По време на кампанията при съмнения  всеки може да потърси консултация в  „Д-р Трейман“, ще му бъде направен скрининг за риска и изследвания, ако е необходимо. Прегледите ще се провеждат от 10,00 до 14,00 часа.

Инициативата за отворените врати на бившите тубдиспансери у нас е стартирала още през 2009 г. и данните досега сочат, че се постига по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, при която се провежда химиопрофилактика.

По данни на РЗИ във Велико Търново, за първите пет месеца на тази година има регистрирани 21 души с туберкулоза за областта. За 2016 г. новооткритите болни са били 49 души.  Справка на Националния център за зазарни и паразитни заболявания обаче показва, че туберкулозата у нас намалява.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново