Орисаха първото бебе на В. Търново

Публикувано на сб, 21 ян. 2023
7735 четения

Златна перпера получи навръх Бабинден първото бебе за 2023 г. на В. Търново. Малката Катрин се появи на бял свят на 2 януари в 18,15 часа в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” с тегло 4180 грама и ръст 53 см. Зам.-кметът Нейко Генчев връчи на родителите на Катрин поздравителен адрес от името на кмета на старата столциа Даниел Панов, както и златна перпера – реплика на монета, сечена по времето на цар Иван Асен II.
Катрин е първо дете в семейството. Тя се ражда чрез спешно секцио под ръководството на началника на АГО доц. д-р Светлозар Стойков и д-р Иделина Христова.
„Благодарим на целия екип, който се грижеше за нас. Пожелаваме на Катрин да е здрава, да е силна и смела“, сподели нейната майка Радина Христова.
Отбелязването на Бабинден се състоя в голямата зала на областната болница в присъствието на лекари, акушерки, медицински сестри и др.
„Няма човек, който в своя живот да има по-значимо и по-щастливо събитие от раждането на неговото дете и продължаването на рода. Именно за това всички ние сме се събрали днес тук, за да честитим празника на нашите колеги, които са отдали своя житейски и професионален път на родилната помощ. Честит празник! Благодарим за вашия професионализъм и отдаденост на каузата“, заяви изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Красимир Попов.
По традиция първото бебе за годината беше орисано от дамите от „Зонта клуб“ – В. Търново.
“Пожелаваме на Катрин да расте в мир, в здраве и щастие, да сътворява делата си с любов и да радва семейството си. Да бъде горда българка и това, че е поела първата глътка въздух в старопрестолния град да е гордост за нея. Пожелаваме здраве на цялото семейство и нека тя да бъде вашата най-голяма радост“, заяви Мария Игнатова, президент на „Зонта клуб“ – В. Търново. Нейните орисници дариха първото болярче със златна юбилейна монета и ваучери, с които родителите на Катрин да й купят подаръци.
За последните 7 г. ражданията във В. Търново са над 1000. За миналата година в МОБАЛ са родени 1019 бебета, а от началото на 2023 г. на бял свят са се появили 65 деца. Две от ражданиятя са на днешния Бабинден, отчете доц. д-р Светлозар Стойков. „Благодаря на всички хора от моя екип и на колегите от Неонатологично отделение за денонощния труд. Продължавам да се възхищавам на вашата енергия и нашите успехи са благодарение на вашия труд“, заяви доц. Стойков.
Своя поздрав към присъстващите отправи и д-р Антоанета Тотева от Неонатологичното отделение. Тя отчете, че за миналата година са родени 480 момчета и 539 момичета. Най-малкото бебе е с тегло 700 грама, а най-голямото 4730 грама. Освен от старата столица, в МОБАЛ идват родилки и от други общини и региони, отчетоха от лечебното заведение.
По време на празника беше обявен и призът акушерка на годината, който беше връчен на Севдалина Илиева, която е със стаж от 31 г. Тя беше номинирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Поздрав отправи и доц. Диана Димитрова – директор на Филиала на Медицински университет – Варна във В. Търново.
Както повелява традицията, най-младата акушерка – Мартина Лещакова, изми ритуално ръцете на началника на отделението доц. д-р Светлозар Стойков. Водосвет за здраве и благоденствие извърши отец Славчо. Възпитаници на ансамбъл „Търновче“ поздравиха с изпълненията си присъстващите.
Празника уважиха народните представители Милен Матеев и Станислав Стоянов, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, председателят на Районен съд – В. Търново Младен Димитров и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново