Оригинални творби на четирима световни художници показват във Велико Търново

Публикувано на вт, 16 май 2023
503 четения

Уникалната за Велико Търново и България изложба “Гьоте. Шедьоври, вдъхновени от шедьоври” вече е подредена в художествената галерия “Борис Денев” в старата столица. Тя включва 89 оригинални творби на Салвадор Дали, Хенри Мур, Йожен Дьолакроа и Жан-Батист Мюре. Експозицията, част от фонда на частната колекция „Кесаруи“, Франция, ще може да бъде разгледана в галерията на Боруна от 17 май до 17 септември 2023 г.
Изложбата включва изключително редки графични портфолиа на най-великите художници от ХIХ и ХХ век, илюстриращи творби на Гьоте. Експозицията е съставена от четири тематични раздела: Салвадор Дали – Портфолио “Faust – La Nuit de Walpurgis”(1968/1969:); Йожен Делакроа – Портфолио “Фауст” (средата на 1825 – декември 1827); Хенри Мур – портфолио “Promйthйe” и Портфолио на Жан-Батист Мюре “Фауст” (1824 г.).
През 1969 г. Салвадор Дали илюстрира “Фауст”, великата класика на немската литература, написана от Гьоте, в която Фауст сключва договор с дявола, предлагайки душата си в замяна на светски удоволствия. В изложбата са показани 21 оригинални гравюри на Дали. За създаването им великият художник е използвал медни плочи, които е гравирал с бурин, рубин и диамант, разказа кураторът Василий Кесаури, чието семейство притежава над 3000 ценни произведения на изкуството. В изложбата ще бъде представена и чиния на Дали с Фауст, изработена със специална техника, в която илюстрацията е с 24-каратово злато.
Във Велико Търново ще могат да бъдат видяни и оригинални илюстрации от Йожен Дьолакроа към първия френски превод на „Фауст“, публикуван през 1828 г. от Шарл Мот в Париж. „Дьолакроа надмина моето собствено виждане. Трябва да призная, че самият аз едва ли си представях сцената толкова съвършено! Делакроа е велик художник с изключителен талант, който е намерил във Фауст точно темата, която му подхожда”, заявява Гьоте, когато за първи път вижда произведенията на Дьолакроа направени по неговата творба. Тази серия от илюстрации към Фауст се смята от повечето историци за една от най-хубавите публикации на целия деветнадесети век.
Между 1949 и 1950 г. английският художник и скулптор Хенри Мур, представител на модернизма в изкуството, работи върху литографии за превода на Андре Жид на „Прометей“ на Гьоте, който сам по себе си се основава на античната трагедия на Есхил „Прометей вързан“. Това е първата книга, за която Хенри Мур създава оригинални литографии и е резултат от специална поръчка. Изданието е ограничено до 183 екземпляра върху ръчно изработена хартия Vйlin de Chiffon от Papeteries du Marais.
През миналата година оригинални творби на Салвадор Дали, Кийс Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини, част от колекцията на семейство Кесаури, бяха представени в Художествена галерия „Борис Денев“ в изложбата „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново