Организират историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I в Търново и обявяване Независимостта на България“

Публикувано на пн, 4 сеп. 2023
378 четения

По случай 115- годишнината от обявяването на Независимостта на България Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД организират  на 23 септември историческа възстановка „Посрещане на Княз Фердинанд I в Търново и обявяване Независимостта на България“ и атракционно пътуване с „Корона експрес“ – ретро влак с парен локомотив.

Събитието е част от тазгодишните Европейските дни на културното наследство и се реализира с подкрепата на НД „Традиция“- клон Велико Търново,  и МДТ „Константин Кисимов“.

Атракционното пътуване на ретро влака с парен локомотив, в който са включени вагони от серията „Корона Експрес“ – личният вагон-салон на цар Борис III, на царица Йоана и първокласен вагон-салон ще започне в 9,13 часа на 23 септември по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно.

В 9,15 часа на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд I, министър-председателя Александър Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България и обявяването на княз Фердинанд за български цар.

На 22 септември 1908 г. князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, като манифестът за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.
Историческите събития ще бъдат пресъздадени от актьори на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, и членове на Национален клуб „Традиция“-Велико Търново.

След края на възстановката, в 10,13 часа, „Корона Експрес“ ще отпътува към гара Велико Търново, където влакът ще има престой от 47 минути. До 11,00 часа всички желаещи ще могат да разгледат ретро вагоните и да се снимат с актьори, участници в историческите картини.

Пътуването ще продължи по маршрут гара Дебелец, гара Дряново, гара Царева ливада и Трявна.  След четиричасов престой в Трявна в 15,50 часа влакът ще отпътува обратно по същия маршрут до гара Горна Оряховица.

Възстановката на гара Трапезица е с вход свободен за всички граждани и гости на Старата столица.

Билети за пътуването на ретро влака могат да се намерят в мрежата на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново