Няма строители! Ще внасяме кадри от Молдова и Виетнам

Публикувано на чт, 26 Окт. 2017
1177 четения

Строителният бранш е изправен пред сериозен проблем, защото има недостиг на кадри, липсват специалисти на всички нива – като се премине през инженери, строителни техници, геодезисти и се стигне до шофьори, заяви по повод Деня на строителя – 26 октомври, инж. Любомир Шербетов – председател на Областното председателство на Камарата на строителите в България. Проблемът е бил дискутиран на последното заседание на Управителния съвет на организацията.
Обсъждана е била възможността да внасяме кадри от Молдова, Украйна и Виетнам. В Камарата на строителите предстои да се сформира работна група, която да осъществи контакти със сродните организации в съседните държави, поясни инж. Шербетов. По думите му, строителните работници в Румъния са по-добре платени от българските, затова е малко вероятно от там да дойдат кадри.
Специалистът съобщи още, че в Североизточна България вече има фирми, които са започнали да набират работници сред бесарабските българи. Според него два са начините за решаване на този голям проблем – да влязат цели фирми или се привлече работна ръка.
Управляващите постоянно повтарят, че през 2018 г. инвестицията по оперативните програми, която ще влезе у нас, ще е около 1 милиард лева. При този обем работа, който ще трябва да извършим, е немислимо да се справим, защото нямаме хора, аргументира се инж. Шербетов. Той е категоричен, че учебни заведения произвеждат достатъчно количество инженери и строителни работници за нуждите на бранша, но голяма част от тях не започват да работят по специалността си.
На Запад заплащането е най-малко двойно, затова много от строителите предпочитат да заминат. Българските строители са добре ценени в богати държави като Германия, Австрия и Холандия. За разлика от България, там те са много по-дисциплинирани. Инж. Шербетов обяснява, че и негови работници често си вземат по един месец отпуск и отиват в странство, за да изкарат пари, с които да покрият кредита си за няколко месеца или да съберат за обучението на децата си.
Често се случва строителните предприемачи да се надлъгват. От една фирма отиват при работници на друга, за които знаят, че са добри, и им предлагат заплата, която е със сто лева повече. Работникът се изкушава, което е нормално, и изоставя досегашния си шеф. За да задържат работниците си, много фирми им предлагат дори безплатна леглова база.
Инж. Шербетов е категоричен, че в областта няма свободни кадри. Такива има в смесените райони като Шумен и Търговище и много собственици на фирми от Северна България наемат такива бригади.
За да се повиши нивото на работната ръка, към Камарата на строителите има създадено юридическо търговско дружество “Строителна квалификация”. Неговата цел е да обучава кадри от различните нива в бранша. Обучението е безплатно. То не е централизирано, а се използват обучителни центрове по места. Лицензираният обучителен център във великотърновска област е към Строителния техникум в старата столица. Фирмите предпочитат обучението да се прави при тях на място, за да не се налага да поемат разходите за обучение на работниците си на други места. Практиката показва, че когато се прави централизирано, въпреки че самото обучение е безплатно, разходите на фирмите за командировки и нощувки излиза скъпо и за това желаещите да изпратят свои работници не са много. Друг проблем е, че когато се върне обучен, няма никаква юридическа сила, с която да го спреш да работи за теб. Той счита, че е ограмотен и практиката показва, че се продава по-скъпо в друга фирма, обяснява инж. Шербетов.
От Камарата на строителите отчитат, че след кризата, която удари бранша през 2009 г., качеството на строителството у нас е станало много добро. Това е естествен процес. Преди всичко се продаваше на зелено, бързаше се, което водеше до по-лошо качество. В момента качеството на строителство на всички нива е много по-добро, но и изискванията и санкциите към строителите са такива, че собствениците на фирми се замислят дали да бързат и да работят по-некачествено, или да действат по-качествено.
Към момента 48 фирми членуват в Областното председателство на Камарата на строителите в България, фирмите, които са включени в регистъра към камарата на строителите от региона, са 128.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново