Номинираха човека фестивал за почетен гражданин на В. Търново

Публикувано на вт, 5 Мар. 2019
4400 четения

Граждански инициативен комитет е предложил кандидатурата на инж. Емил Павлов, основател и президент на Международен фолклорен фестивал в старата столица, за званието “Почетен гражданин на Велико Търново”. Номинацията вече е входирана в Общината.
“Изтъкнат съгражданин, културен деец, организатор на множество международни и национални събития в града ни, с широк световен отзвук, изключителни заслуги за популяризирането на културния и фестивален туризъм в старата столица и в страната, за големия принос в съхранението и представянето на българския фолклор, като част от нашето нематериално културно наследство, за работата му, свързана с утвърждаване на В. Търново като истинската културна столица на България” се казва в предложението до местня парламент.
От 1999 г. Емил Павлов заема позицията председател на Национална секция на CIOFF® България (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – Асоцииран член на ЮНЕСКО). Чрез своите дейности организацията съхранява духовното и културното наследство чрез музика, танци, игри, обичаи, ритуали и други изкуства; сътрудничи с различни национални и международни организации и неправителствени организации; предава културното наследство на деца и младежи.
С негова подкрепа ежегодно над 30 ансамбъла пътуват за участия в международни фолклорни фестивали, а всички фолклорни ансамбли от региона са представили своето творчество през годините по линия на ЦИОФФ на подобни събития в цял свят.
Като културен деец учредява и Голямата ежегодна награда на Фондация “Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – България (ЦИОФФ-България)” за цялостен принос в опазването и съхраняването на Нематериалното културно наследство на България – “Златна кобилица” в две категории – за личност и за институция. Тази година наградата ще бъде връчена за пореден път, както и ще бъдат анонсирани и представителните ансамбли на CIOFF® в различни категории, след приключилия V Национален преглед на българските фолклорни ансамбли, организиран в 22 града на страната, в рамките на 48 концерта, с участието на над 4800 изпълнители от 289 колектива, журирано от 22 водещи хореографи в страната.
Някои от тези ансамбли, както и много други изненади очакват всички любители на Международния фолклорен фестивал. 22-то му издание ще се проведе в периода 20-27 юли, а една от тайните, които организаторите издават, е участието на Националния танцов ансамбъл на Башкирия, който за първи път ще посети града ни, и дава безспорна заявка за истински вълнуваща и атрактивна фестивална програма.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново