Никополис ад Иструм оцеля и „оживя“ след поредната епидемия

Публикувано на нд, 17 май 2020
269 четения

Античният град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп оцеля и отново „оживя“ след поредната епидемия, достигнала до него през 19-вековното му съществуване. Този път това се случи чрез историческите възстановки на Анна и Димитър Спасови, които в съботния и неделния ден запознаха посетителите на археологическия резерват с бита и културата на древните му обитатели. Благодарение на тях, гостите на римския град имаха възможността не само да видят реплики на облекла, оръжия, занаятчийски инструменти, кожени и керамични изделия, но и сами да си изработят сувенири или да се снимат за спомен, предрешени като жители от древността. Те научиха и интересни факти от историята на Никополис ад Иструм, сред които и това, че според някои историци той е преживял чумните епидемии от времето на Юстиниан I и Марк Аврелий.

„Нашата идея е да оживим обекта и да го направим още по-атрактивен за посетителите. След като стана ясно, че тази година никъде няма да се провеждат фестивали и други по-мащабни събития с възстановки, ние решихме да предложим на директора на Регионалния музей във В. Търново д-р Иван Църов и на Общинското ръководство да организираме тази атракция в Никополис ад Иструм“, разказа Димитър. Той добави, че ако тя се окаже успешна, има вероятност да се превърне и в част от всекидневието в музейния обект.

Колоритното семейство е сред основателите на сдружението за исторически възстановки „Дукс антика“ и участник в множество фестивали в България и по света. Техни приятели-реанактори също са изявили желание да се включват в инициативата им с подобни анимации, но на този етап са били възпрепятствани от ограничителните мерки, свързани с извънредната ситуация.

„Аз, като кмет на Никюп, подкрепям изцяло начинанието на Ани и Димитър. Подобен вид инициативи и атракции водят още повече туристи и оживяват както римския град, така и нашето селище. Радвам се, че от страна на гостите има интерес към такива анимации. Хубаво е, че идват предимно семейства и всички много се забавляват, особено децата“, сподели Йорданка Атанасова, кмет на Никюп. Тя допълни, че вероятно тази година Фестивала на античното наследство “Нике – играта и победата“ няма да може да се проведе, но изрази надежда, че детективската игра “Открийте тайните на римския град” и настолните игри за деца отново ще зарадват най-младите посетители на Никополис ад Иструм.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново