Невероятно! Сладкар в Англия направи Царевец от захар, пуска клип като “Звук и светлина”

Публикувано на вт, 5 Сеп. 2017
27362 четения

Макет на хълма Царевец направен от захарно тесто – фондан, изработи сладкарят Костадин Николов, който от няколко години живее в Англия. Своето произведение той ще покаже за първи път в профила си във фейсбук утре – 6 септември в специален видеоклип, който наподобява аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”. Нашенецът е решил фотосите да бъдат озвучени с песните “Притури се планината” и “От кога се е, мила моя майно льо”. Избрах Деня на Съединението, защото искам българите да се гордеем с историята си, а Велико Търново е важна част от славното ни минало, сподели за “Янтра ДНЕС” Коста.
Оригиналното захарно изделие е с размери 1,5 м на 90 см и показва хълма Царевец с крепостните стени, портите, Патриаршията, Балдуиновата кула, в ниската част са разположени църквата
“Св. 40 мъченици” и криволичещата Янтра. Знам, че има някой неточности, но не мога на толкова малко място да събера цялото величие на Царевец, обяснява той.
Коста е изработил макета сам в цеха си в град Саутенд, който се намира на 40 км от Лондон. Използвал е 20 килограма фондан. В основата на макета вместо блатове е сложил стиропор и оризов корнфлейкс, за да може да издържи по-дълго.
Имах някакво особено вдъхновение, сякаш ръцете ми сами се движеха, докато работех, споделя майсторът. Надява се, че така направен, макетът ще издържи няколко години. Решил е да го постави на витрината на цеха си.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

повече за атрактивния сладкар и живота му на Острова четете в петъчния брой на “Янтра ДНЕС”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново