Невероятни атракции, състезания, кулинарно шоу и много забавления на Националния събор на овцевъдите

Публикувано на нд, 10 май 2015
770 четения

Народната певица Валя Балканска посрещна първите посетители и официални гости на Националния събор на овцевъдите в България, който започна на 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец. Гласовитата родопчанка изпълни под звуците на каба гайда песента „Рипни Калинке“. Четвъртото издание на събора се организира от Сдружение “Национален събор на овцевъдите в България” и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ) с председател Симеон Караколев и със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът започна с тържествен водосвет и фолклорни изпълнения на федерациите на каракачаните и на армъните в България. Официални гости бяха министърът на земеделието Десеслава Танева, дипломати, депутати, кметовете на Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, представители на браншови организации от 14 държави и други. „Това е най-доброто и мащабно издание на Националният събор на овцевъдите. Тук виждаме много фолклор и занаяти и се надяваме всичко това да води към обединяването на българската нация и нейния път към просперитета“, пожела министър Танева и съобщи, че застъпените площи на земеделските стопани по кампaния за Директни плащания 2014 ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 15 май. Министър Танева разгледа целия събор на площ от 100 дка и 4600 кв.м. изложбени пощи с временни съоръжения.

Първият ден на събора започна и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”. Хиляди посетители видяха на 8 май кулинарното шоу на Ути Бъчваров, на когото министър Десислава Танева сподели своя рецепта за баница. Шест участника се включиха в атрактивното състезание по ръчна стрижба на овце. Пръв за 13 минути мериновото руно на североизточна българска тънкоруйна овца свали Георги Кръстев от Нови Пазар. Втори за 18 минути задачата изпълни Мустафа Ахмедов от село Цариче, а трети се класира Февзи Ахмедов от село Орлово.

В събота в Интерхотел Велико Търново се проведе кръгла маса, на която представители на браншови организации представиха овцевъдството в страната си и перспективите в сектора. Край Петропавловския манастир фермери от цялата страна мериха сили в други атрактивни надпревари – доене на овце и кози, товарене на бали в пикапи, състезание с коне тежковози. Ути Бъчваров дирижира състезанието по майсторско обезкостяване и подбра най-крехките мръвки за своите манджи.

Във втория ден на събора имаше шоу с кучета, спектакъл „Багатур“ – демонстрация на бойни умения на старите българи, боди арт, нестинарско шоу и народни веселби.

Над 70 000 посетители събра втория ден на Националния събор на овцевъдите. По покана на главния организатор Симеон Караколев, ВИП гости на събитието са посланици на много европейски държави и известни личности, сред които Ернестина Шинова, Андрей Слабаков, Гери Дончева, Ива Екимова, Цветелина Бориславова и други. Ернестина и Андрей бяха сърдечно посрещнати от своята приятелка Валя Балканска, посетиха фурната на „Хлебни къщи“, чеверметата на събора, а при Ути Бъчваров се срещнаха с Гери Дончева. Тя пък хареса най-много малките бебета агънца от порода мини-камерунска овца, също и таланта на най-малките участници в певческия конкурс „Заблеяло ми агънце“. Ива Екимова влезе в ролята на Пепеляшка като пристигна в култовия момент на състезанието по доене на овце. Тя беше впечатлена от бойните умения на старите българи в спектакъла „Багатур“ и майсторското обезкостяване на агнета. Другите атракциони от програмата бяха шоу с кучета, публично месене на хляб и състезание по теглене на товари с най-големите коне-тежковози. Днес, неделя, ще бъдат наградени победителите във фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце”. Днес също има атрактивно кулинарно шоу с Ути Бъчваров, Гергьовски курбан и най-големия агнешки кебап, както и конкурс за най-вкусно сирене и кашкавал, аукцион на овце, кочове, агнета и кученца. Междувременно се проведе „кръгла маса“, на която представители на браншови организации представиха овцевъдството в страната си и перспективите в сектора.

Жени спечелиха едно от най-оспорваните състезание на събора – ръчното доене на овце. Безспорни фаворити в надпреварата бяха сестрите Василена и Ива Иванови от село Лехево. Василена се класира първа сред деветнайсете участници и издои 2,100 литра мляко за 114 секунди. Втори с издоено мляко 1,300 л. за 115 секунди стана Мустафа Ахмед от село Царице, а трети се класира най-малкия участник в състезанието и сестра на победителя Василена Ива Иванова, на 11 години. Журито присъди поощрителна награда на още жена – Юлия Стефанова, която се яви на състезанието облечена в мъжка народна носия и с изрисувани мустаци.

сн. Даниел ЙОРДАНОВ и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново