Народният представител Евгени Стоев: “Правителството работи така, че да не загубим нито едно евро от новия програмен период”

Публикувано на пн, 18 май 2015
241 четения

Почти 21 милиарда лева е получила България от Европейския съюз за
периода 2007 – 2014 година. Това личи от отговор на финансовия министър Владислав Горанов до великотърновския народен представител Евгени Стоев, във връзка с поставено парламентарно питане. В него Стоев е поискал информация за баланса между изплатените от страната ни вноски към ЕС и получените средства по европейски програми, фондове, преки плащания и други инструменти.
Над 14,7 милиарда повече са влезли в България, в сравнение с направените от страната вноски, сочи официалната информация. В бюджета на европейската общност държавата ни е внесла общо 6 208.66 лева, като последната вноска от 2014 е в размер на 954,85 млн. лв.
Спирането на европрограми при управлението на кабинета „Орешарски“ се е отразило върху цифрите, показват данните на финансовото министерство.
През 2013 година страната ни е усвоила 3 840,89 милиарда. Настоящото
управление, което поемайки властта в средата на следващата година успя незабавно да отблокира всички европейски средства, има принос към факта, че през 2014 г. сме получили от ЕС 4 345,85 милиарда лева – или с почти милиард повече.
„Кабинетът на Бойко Борисов успя, буквално дни, след като пое
управлението, да върне доверието на Европа към България и да отпуши
европейските програми. Работи се така, че да не се загуби нито едно евро от новия програмен период до 2020 г.“, заяви Евгени Стоев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново