Председателят на Окръжния съд в Хайделберг: “Съдебната ви система е по-модернизирана от тази в Германия”

Публикувано на ср, 9 Ное. 2016
521 четения

Председателят на Окръжния съд в Хайделберг д-р Франк Бреде беше на посещение във Великотърновския окръжен съд по програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Магистратът от провинция Баден-Вюртемберг, Федерална република Германия, бе посрещнат на 7 ноември във ВТОС от съдиите Ивелина Солакова, Теодорина Димитрова и Искра Пенчева. Той се запозна с работата на ръководството на съда, с функциите на администрацията, с деловодната програма и електронните досиета на делата и с програмата за случайно разпределение на дела. Д-р Бреде изслуша лекция с мултимедийна презентация за структурата на съдебната власт в България.
На 8 ноември д-р Бреде се срещна и с административния ръководител-председател на Апелативен съд съдия Янко Янев.
Председателят на Окръжния съд в Хайделберг заяви, че е изумен от възможностите за отдалечен достъп до електронните досиета по дела, както и за наблюдаване на заседанията на Висшия съдебен съвет на живо посредством онлайн-системи.
“Съдебната система в България е по-модернизирана отколкото тази в Германия. При нас има множество условности и формалности, които се налага да спазваме, но се надявам, че ще успеем да ви догоним в близкото бъдеще”, сподели д-р Бреде. Той допълни, че българската съдебна система е по-прозрачна и достъпна от тази във Федералната република, където взаимодействието с медиите и широката общественост е по-консервативно. Като пример той посочи, че в Германия не съществува практика за публикуване на съдебните актове в интернет, за разлика от България, в която това се прави от години.
Визитата на д-р Бреде приключи с посещение на Районен съд – Г. Оряховица, където бе посрещнат от Павлина Тонева, административен ръководител-председател на ГОРС.
ВТОС е бил избран от Националния институт на правосъдието за посещението на д-р Бреде, тъй като е едно от водещите съдилища по отношение на опита в програмата за международен обмен. През 2012 г., той бе посетен от група от съдии от Испания, Италия и Германия, а през 2015 г. съдът прие група от представители на съдебната система на Република Косово.
Мария НЕДЕВА

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново