Над 5000 гости от 5 континента дойдоха на най-голямата автентична българска сватба

Публикувано на нд, 23 Юли 2017
18625 четения

Младоженците Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас се врекоха във вечна вярност пред многохилядното множество.

Участниците във веселбата похапнаха и боб по хайдушки, който приготви лично шеф Виктор Ангелов.

Кметът Даниел Панов извърши гражданския ритуал по бракосъчетанието.

Около километър и половинa беше дълга софрата, на поляните бяха разположени 10 месала с дължина от по 120-150 м.

Над 5000 гости от пет континента се събраха на поляните край Арбанаси за най-голямата автентична българска сватба. Сред сватбарите имаше българи от всички краища на страната и чужденци от повече от 35 държави – Иран, Молдова, Китай, Египет, Аржентина, САЩ, Франция и др. 40-градусовата жега в неделния следобед не изплаши множеството. 3065 души облякоха народни носии, за да седнат на сватбената софра. Останалите бяха дошли, за да се забавляват според българските традиции. Пеленачета и 90-годишен дядо бяха сред участниците в народното веселие. Утре ще стане ясно дали с мащабната възстановка организаторите са поставили рекорд на Гинес.
Младоженците Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас се врекоха във вечна вярност пред многохилядното множество. Двамата са двойка от години, но са избрали да си кажат заветното “да” с автентичен ритуал. Кулминацията на тяхното тържество беше на арбанашките поляни, където лично кметът Даниел Панов извърши гражданския ритуал по бракосъчетанието. Преди това те се венчаха в старинния храм “Свети Архангели Михаил и Гавриил”, а църковното тайнство извърши отец Иван от Нови хан.
С много музика и пушечни гърмежи сватбеното шествие премина през Арбанаси. Младоженците бяха посрещнати с бурни аплодисмени и викове “Горчиво!” от многобройните гости на поляните. “Тук сме заради Велико Търново и хората, които дойдоха от цяла България специално за нашата сватба. България идва от вековете и ще пребъде през вековете. Пазете историята, защото тя е като ветропоказател и винаги посочва правилния път. Да живее България! Благодарим на всички вас, да сте живи и здрави, веселете се от сърце. Наздраве!”, обърна се към всички сватбари младоженецът.
Икона на света Богородица, рисувана от Маргарита Балабанова от Арбанаси, и копие на средновековен керамичен съд, намерен на крепостта “Царевец”, подари на младото семейство кметът. “Скъпи българи, да има повече млади хора, които да се връщат към нашата българска идентичност, към фолклора и традициите, какъвто пример ни дадоха днес семейство Георгиеви”, каза от сцената Даниел Панов. Неговата специална изненада за Ива и Георги беше изпълнението на Професионален фолклорен ансамбъл “Искра”.
Младоженецът Георги е председател на Националното сдружение за култура, традиции и изкуство “Свети Георги Победоносец” в Луковит и от години се занимава с исторически възстановки. Неговата половинка е професионален музикант, докторант в Българската академия на науките. 150 техни роднини и приятели бяха поканени на събитието, а по-голяма част от тях бяха облечени в автентични носии.
“Винаги съм искал такъв сватбен ритуал, защото съм българин. За мен е важно да помним всичко, което ни обединява като народ – нашата история, традиции, култура, духовност. Това определя нашето чувство за принадлежност към народ и родина”, сподели Жоро. Той призна, че 2 г. заедно с Ива са събирали автентичните облекла и аксесоарите към тях за сватбата. Той самият участва в ритуалите с оригинален тетевенски костюм от XIX век, но сватбена носия автентичен вид не е могъл да подсигури, затова са му ушили копие. За сметка на това оръжията, които беше запасъл в пояса си, са оригинални. На близо два века са тоалетите, с които беше пременена Ива в празничния ден, а монетите на наниза ѝ са от XVI, XVII и XVIII век.
Три дена продължиха сватбените ритуали, характерни за Северняшкия край. Те започнаха в петък със сгляда на коконската чешма, кражба на моминската китка и сватосване в Констанцалиевата къща в Арбанаси. С годеж, уговаряне на парите за булката, ладуване, украсяване на кумово дръвче и засевки продължиха обредите във втория ден. Вчера, преди венчавката, сватбарите обикаляха по арбанашките къщи, а най-атрактивен беше ритуалът по крадене на булката.
Около километър и половина беше дълга софрата, на която бяха настанени гостите, на поляните бяха разположени 10 месала с дължина от по 120-150 м. За празничната трапеза бяха подсигурени два тона вино, 2000 погачи, 1 тон сирене. Участниците във веселбата похапнаха и боб по хайдушки, който приготви лично шеф Виктор Ангелов в най-голямата тава на Балканския полуостров. За гостите на сватбата бяха подсигурени 4500 глинени купи и още толкова дървени лъжици, които те ще отнесат в домовете си за спомен от събитието.
“Бобът е за хайдути вегетарианци. Решихме ястието да бъде постно, за да може да се насладят повече хора на него”, сподели с усмивка любимецът от телевизионния екран. Той обясни, че са приготвили 2700 литра боб, с който могат да бъдат нахранени 4500 човека. “Лично на мен такова предизвикателство не ми е отправяно до момента. В казармата съм готвил за 2000 човека, но за 4500 си е сериозна шпага и реших да я отиграя”, призна шеф Ангелов. Кулинарният гуру разказа, че е започнал подготовката за ястието за Гинес още преди два дена. “Има много зеленчуци – 60 кг целина, 60 кг чушки, 80 кг моркови, 120 кг лук, 100 кг домати. Цялото това нещо изискваше сериозна подготовка и се надявам резултатът да е добър, иначе усилията ни са били напразни”, обясни шеф Ангелов, като междувременно върти гигантския черпак над казана и се снима с десетки почитатели.
Северняшката сватба беше в центъра на Националния фолклорен събор “Болярска среща”, който се проведе от 21 до 23 юли в Арбанаси. 200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, се представиха на двете открити сцени. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема “Моят роден край” белязаха голямото събитие. То беше организирано от сдружение “Лудогорие” в сътрудничество с Община Велико Търново и Регионалния исторически музей.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново