Над 500 туристи преминаха по подновения маршрут до Преображенския манастир

Публикувано на пн, 20 май 2013
1085 четения

Над 500 туристи на различна възраст преминаха в неделя по подновения маршрут до Преображенския манастир. Походът бе част от пролетната кампания „Движи се и победи”, 2013 и своеобразен празник на великотърновските туристи, с който символично бе открита изцяло обновената екопътека „Велико Търново – Преображенски манастир”.

Използваха се двата подхода към маршрута, от кварталите Картала и Варуша във Велико Търново. Екопътеката, изградена през 2001 г. от Туристическо дружество „Трапезица-1902” по проект на Училищен клуб по туризъм „ТУР-2000” при ОУ „Бачо Киро”, през 2013 год. бе изцяло възстановена и обновена с мостове, парапети и кътове за отдих. Идеята и реализацията са дело на великотърновското туристическо дружество, което е сред първите в България, основано в началото на 20 век, а днес – със 111 годишна традиция.

Партньори на ТД „Трапезица-1902” в благотворителната кампания по подновяване на един от най-посещаваните маршрути около града са Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ.

Най-сериозен благотворителен принос в подкрепа на значимата инициатива е участието на фирмите ДПГ „Болярка”, „Шарков инком”” ООД, ВТПГ „Строймат” ООД, „Уолтопия”” ООД, както и положените над 200 работни дни доброволен труд на членове и приятели на туристическото дружество, сред които НВУ „Васил Левски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Наред с планинарите от клубовете на дружеството и стотиците любители на природата и активния отдих, по пътеката преминаха и децата от училищните туристически клубове при ОУ „Христо Ботев”, ОУ „П. Р. Славейков” и най-малките – първокласниците и второкласниците на ОУ „Бачо Киро”.Над 500 туристи преминаха по подновения

маршрут до Преображенския манастир

loading...
Пътни строежи - Велико Търново