Над 200 гайди откриват петото издание на Националния събор на овцевъдите

Публикувано на ср, 13 ян. 2016
1315 четения

Очакват се гости от над 20 държави и над 180 000 посетители

Над 200 гайди откриват петото издание на Националния събор на овцевъдите в България, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на млечните овце. Тази година съборът ще се проведе на 6, 7 и 8 май 2016 г. над Петропавловския манастир в Лясковската община.

Програмата предвижда изложение на породисти овце, кочове, агнета , кози и кучета, Национална изложба на Плевенската черноглава овца, фермерски състезания, продажби на продукти от овче и козе мляко и месо. Ще бъдат показани традиционни занаяти и музейни експозиции, щандове със селскостопанска техника и оборудване. Предвижда се и кът за вегани.

Очакваме гости от над 20 държави и 170 000 – 180 000 посетители, водят се преговори с Англия да участва с изложба на животни, каза още Караколев. Чака се одобрение от Европейската комисия за провеждане на такъв събор в Австрия, Чехия, Словакия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния и Грузия. Според Караколев Националният събор на овцевъдите се е оказал наймащабното събитие в Северна България и единственото в Европа, което м. г.е било посетено от над 150 000 души. Имало е 241 изложители и над 800 животни.

Всяка година организаторите се стараят да покажат нещо ново, държат много на качеството на продуктите, които пристигат директно от фермата. Крайно време е да се предлагат чисти храни на българина, приготвени от истинско мляко и месо, за съжаление продължаваме да произвеждаме евтини и калпави продукти, с които храним децата си, коментира още Караколев. В Европа няма подобро от българското овче сирене и тази оценка е дадена от ескперти на последното изложение на храните в Кьолн, Германия. Все повече хора търсят чисти храни, но фермерските пазари, където производителите продават чиста продукция, на практика много трудно пробиват. Една разходка на фермерския пазар в София показа, че повечето от търговците не са производители, а прекупвачи, които увеличават цените, отчете Караколев. По думите му е крайно време държавата да стимулира родното производство и да приложи механизми за защита от вносните храни, както това са направили други държави.

Според председателя на асоциацията на млечните овце, има раздвижване в овцевъдството у нас. За първи път тази година се очаква положителен прираст на животните, които вече са над 1 000 000 в страната. В момента изкупната цена на овчето месо е 5 лв. и овцевъдите са получили за племенни животни по 110 лв. на глава. Сега тръгва нова субсидия по 23 лв. за хуманно отглеждане на животните, така че , над 130 лв. подпомагане за овца е добра цена за фермерите, подчерта Караколев. Той припомни, че тази година ще бъде проведено и второто издание на събора в Рожен, а също и ново изложение на овцевъдитеИрин Пиринв Югозападна България. Тази есен ще стартира и второто издание наСкариадана поляните до лясковския манастир, съобщи Владислава Андреева от екипа на организаторите. Водят се преговори да гостува сръбската певица Цеца Величкович.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново