Над 100 са пострадалите къщи от наводнението, комисия ще оценява щетите

Публикувано на пт, 20 юни 2014
1111 четения

Служители на Община Велико Търново ще обходят всички пострадали къщи и стопански обекти на територията на всички населени места, засегнати от наводненията вчера. Това съобщи областният управител инж. Георги Рачев, като уточни, че ще бъде създадена специална комисия, която да изчисли размера на щетите. Очаква се тя да приключи работата си в рамките на около две седмици. По думите на Рачев, към момента екипи на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” продължават да помагат в отводняването на залетите от водата къщи в Килифарево, Дебелец и Велико Търново, но според него, най-сериозните материални щети са нанесени на пътното платно на прохода Хаинбоаз.

“Първите мерки, които трябва да се вземат, е почистване на мостовете. Има кранове на Дълга лъка, също и на “Димитър Найденов”, в подножието на Царевец, на моста на “Чолаковци” и моста на Килифарево, работим активно за отстраняване на понесените по течението дървета и предмети. Над 100 къщи са пострадали, но точната бройка тепърва ще я изясняваме. Надяваме се, че след като главният секретар на МВР и министърът на околната среда и водите са тук, за да се запознаят с обстановката, ще можем да предприемем възможно най-бързо спешни мерки”, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Министър Станислав Анастасов изрази своята благодарност към местната власт за доброто взаимодействие по време на критичната ситуация вечерта вчера. “Смея да твърдя, че при много лоши природни дадености, с добра координация успяхме да евакуираме хората. Най-вече местната власт го направи, след ранното предупреждение от страна на “Басейнова дирекция”. Стигна се наистина до материални щети, но не и до човешки жертви. Това за мен е най-важното”, каза Анастасов. На въпроса дали “Басейнова дирекция” е издавала предписания, относно затлачени речни корита, които може да са допринесли за наводненията, министърът заяви, че няма данни за такива. Той бе категоричен, ще незабавно ще нареди проверка дали са получавани сигнали относно подобен проблем и какви действия са извършени по тях.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров изрази мнение, че не е имало проблем със системата за ранно оповестяване на наводнения и не е необходимо да се прави анализ и промяна на нейния модел. “Смея да твърдя, че на територията на област Велико Търново, на фона на целия негатив от природното бедствие, има и нещо добро. И то се състои в много доброто взаимодействие на централната и местната власт, за да не се допуснат жертви и сериозни посегателства. Сега, що се отнася до това кой, как и кога решава да напусне жилището си, знаете че хората са

изключително чувствителни, около 40 къщи са евакуирани в Килифарево и Дебелец, още толкова в Асенова махала. Не искам да влизам в отношенията на човека към материалното, към имуществото, знаете, че има много хора, които не искат да напускат жилищата си и това също е част от ситуацията. Те изчакват да видят какъв ще е приливът и едва тогава взимат съответното решение. Лично кметът е обикалял по улиците да ги призовава да напуснат. Но можем ли да изкараме някого насила?”, мотивира се той.

Пламен КАРАИВАНОВ
видео Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново