Над 100 безработни младежи в областта влизат в програмата “Шанс за работа”

Публикувано на чт, 2 окт. 2014
415 четения

Повече от 100 безработни младежи от областта ще бъдат включени в проекта на КНСБ “Шанс за работа”. След тригодишната реализация на програмата, за първи път се предвижда в проекта да влязат млади хора. Те ще минат обучение за болногледачи, съобщиха от регионалния съвет на КНСБ.
Общините В. Търново, Г. Оряховица, Свищов, Лясковец и П. Тръмбеш ще бъдат партньори на синдикалната организация. Успешно преминалите курса на обучение ще имат шанс да работят три месеца като болногледачи в болниците “Д-р Стефан Черкезов”, “Св. Иван Рилски”, “Д-р Димитър Павлович” и в старческите домове “Венета Ботева” и “Мария Луиза”. Ще получават минималната работна заплата.
60 трайно безработни над 50-годишна възраст в региона са получили подкрепа по програмата “Шанс за работа” на КНСБ през тази година. С трима от тях в областната болница са сключили трудови договори, обясни Десислава Янева, председател на синдиката в областта.
Проектът се разписва от КНСБ и се защитава пред МТСП. Средствата, които се отпускат, са заложени в Националния план за действие по заетостта. От утвърдените 145 млн. лв. за м.г. бяха отпуснати 73 млн. лв., което изостри диалога между синдикалистите и управляващите, коментира Янева.
18 председатели на синдикални организации в областта ще бъдат обучени в интернет платформата “електронен синдикат” на КНСБ. Електронният синдикат е създаден тази година. Той е част от системата за индивидуална защита и привилегии за членовете на КНСБ.
Синдикалистите ще имат персонален код за достъп до интернет платформата. Чрез него те ще получават в реално време информация, безплатни консултации, услуги по проекти и фондове на Конфедерацията.
Близо 14 000 са членовете на КНСБ във Великотърновска област. Синдикатът на българските учители е най-многочислен.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново