На 16 юни 1937 година е роден Негово величество Симеон II

Публикувано на вт, 16 юни 2015
398 четения

“…В ранната утрин на 16 юни 1937 година 101 топовни салюта отекват в небето над София. Родил се е дългоочакваният престолонаследник. За страната и династията раждането на царския син е от историческо значение.

Новината се разпространява със светкавична бързина. Събралите се пред двореца хора започват да скандират името на Симеон. В съзнанието на българския народ синът на цар Борис не може да носи името на друг освен на средновековния владетел Симеон Велики.

Столицата се изпълва с многохилядно гражданство, което пее, скандира и ликува. Групи от селяни, облечени в своите живописни шопски носии, нахлуват в дворцовия парк, носейки десетки дарове за малкия княз. Засмените им лица и изпълнените им с любов възгласи показват голямата им любов към царския дом. В продължение на няколко дена цар Борис приема поздравленията на множеството.

За да отбележат щастливото събитие, правителството обявява амнистия за около 4 000 затворници, опрощава закъснели данъци и такси, а бележките на всички ученици са завишени се една единица.

Цар Борис отпрява прокламация към народа, с която оповестява раждането на своя син.

Престолонаследникът получава титлите княз Търновски и херцог Саксонски. Зачислен е в редиците на Българската войска с чин подпоручик в списъците на 6-и пехотен Търновски на цар Фердинанд I полк и за шеф на 19-и пехотен шуменски полк, на 1-ви армейски артилерийски полк и на 3-ти конен полк.

В централния вестибюл на двореца е поставена книга, в която полагат подписите симинистри, държавници, дипломати, военни, представители на целия политически живот. На този ден княз Симеон Тйърновски обединява иначе непримирими политически противници.

Симеон, княз Търновски, е наследник на династии с богата и хилядолетна история. По бащина линия във вените му тече кръвта на Сакс Кобурготската, Орленаската и Бурбон Пармската династии, а по линия на майка му – на Савойската династия и на Черногорското краско семейство”.

из книгата “Дългът преди всичко”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново