Музей на лозата и виното с дегустационен център отваря врата в Сухиндол

Публикувано на чт, 22 ян. 2015
1280 четения

Уникален музей на лозата и виното с дегустационен център ще отвори врата в Сухиндол в често на 150-годишнината от организирането на Трифон Зарезан в града. Модерната експозиция включва машини за преработка на грозде, стари дъбови бъчви за съхранение на вино, както и винарска апаратура и техника, която е била в употреба преди около 100 г. Обособена е и зала за дегустация на вино, а от голям мултимедиен екран опитен технолог ще напътства посетителите как сами могат да си направят хубаво вино.

280 000 лв. са вложени в изграждането на Лозаро-винарския културен център. Той е разположен в старинна къща на три етажа в центъра на града, строена през 1921 г. от австроунгарци. Имотът е собственост на Общината и е предоставен за безвъзмездно ползване за период от 10 г. С пари по Програмата за развитие на селските райони сградата е реставрирана, като строителите с много старание са възстановили и оригиналната архитектурна украса на къщата в бароков стил. Тя е била притежание на богатия винарски род Влаеви, които са сред основателите на най-старата на Балканите лозаро-винарска кооперация – тази в Сухиндол. тя води началото си от 1909 г., разказа кметът Пламен Чернев.

Новият център в града се открива официално на 13 февруари. Тогава ще бъде направена демонстрация на правене на вино от традиционните сухиндолски сортове – гъмза, тимянка, димят и ракацител. “Целта на Лозаро-винарския културен и дегустационен център е да обучава хора, които искат да развиват винарство. Той ще им помага в разработването на проекти, засаждането на лозя, откриването на малки винарски изби и къщи. Партньори в този проект са Съюзът на енолозите, Камарата на винопроизводителите, Държавен фонд “Земеделие”, Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и чуждестранни партньори от Македония, Сърбия, Румъния и Молдова”, обясни кметът.

Пламен Чернев отбеляза, че Румъния и Молдова са основни конкуренти на България във винопроизводството. В Румъния има мащабна държавна политика за винопроизводство. Държавата отпуска на производителите 20 000 декара земя за създаване на земя, като производството се изнася основно за Германия. В Македония държавата предоставя земята за 20 години, за коеот взема наем от около 15-20 лева на декар годишно. “В България това нещо през последните години се забрави и много малки хора правят лозя”, допълни градоначалникът.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново