Момиченце на годинка и три месеца е най-малкият читател в РБ “П. Р. Славейков”

Публикувано на вт, 8 Ян. 2019
589 четения

Момиченце на година и три месеца е най-малкият читател на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Детето е регистрирано със семейна карта в детския отдел на БИЦ “Славейче”. Първенството по възраст държи читател на 91 г., който редовно посещава отдел “Изкуство”. През 2018 г. библиотеката е посрещнала 78 198 читатели, като 7964 от тях са новорегистрирани, отчете зам.-директорът доц. д-р Калина Иванова.
Около 200 000 тома библиотечни материали са раздадени през годината. Класацията с най-търсените заглавия оглавява “Стопанката на Господ” от Розмари де Мео, като нейните четири екземпляра са заемани около 350 пъти. Най-четената книга е “Старогръцки легенди и митове” на Николай Кун. На второ място се нарежда Рик Риърдън с “Похитителят на мълнии”, а на трето – “Приказки” от Светослав Минков. Тук силно впечатление прави четенето предимно на детско-юношеска литература, тъй като сред останалите книги в класацията се открояват Астрид Линдгрен с “Емил от Льонеберя” и “Карлсон, който живее на покрива”, Джани Родари с “Приказки по телефона” и “Приключенията на Лукчо”, както и Ерих Кестнер с “Хвърчащата класна стая”, посочи Калина Иванова.
Най-четените чуждестранни автори са Даниел Стийл и Нора Робъртс. Те са плътно следвани от криминалетата на рускинята Александра Маринина. Най-предпочитани от българските творци са Светослав Минков, Галина Златина и Нидал Алгафари. Георги Господинов също продължава да запазва своето водещо място сред заглавията на родните ни писатели, допълва зам.-директорът.
Особено успешна през 2018 г. бе лятната кампания “Ела в библиотеката” за стимулиране на четенето сред най-малките, отчете доц. Иванова. За втора поредна година тя преминава под патронажа на председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов. През м.г. екипът на “П. Р. Славейков” е финализирал дейностите по два проекта. Единият – “За чиста околна среда”, е реализиран от отдел “Обслужване – ЦС” в партньорството с няколко училища и детски градини. Вторият – “G-Book”, е свързан с популяризиране на половата идентичност и е ориентиран към децата като читатели и библиотечните колекции.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново