Митрополит Григорий поздрави на пет езика близо 3000 вярващи на Царевец

Публикувано на пн, 2 май 2016
601 четения

Великотърновският митрополит Григорий поздрави на повече от пет езика хилядите вярващи, които посрещнаха Възкресение Христово под открито небе на крепостта „Царевец” в старата столица. Точно в полунощ владиката отправи своя пасхален поздрав на български, латински, гръцки, английски, френски език към миряните. Точно в полунощ той раздаде благодатният огън, донесен с правителствен самолет от Йерусалим, и поведе литийното шествие, озарено от 250 факли. Светлината от факлите и хилядите свещи създаде неповторима атмосфера и образува атрактивна „огнена река”, която озаряваше пътя от върха на Царевец до площад „Цар Асен I” в подножието на крепостта.
Близо 3000 жители и гости на Велико Търново дойдоха на Царевец за светлия християнски празник. Те се изкачиха до Патриаршията „Възнесение Господне”, където се шеста поредна година се проведе пасхалното богослужение. Службата водеше митрополит Григорий, а в нея участваха свещеници от епархията. На празника дойдоха кметът Даниел Панов заедно със своята съпруга, зам.-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, както и областният управител проф. Пенчо Пенчев и общински съветници.
Възкресение Христово настъпи със звън на всички църковни камбани на крепостта. Небето над Царевец бе озарено и от празнични илюминации. В литията към Катедралния храм „Рождество Богородично”, където продължи богослужението, до владиката вървяха кметът и другите официални гости.
3000 осветени яйца и 3000 парчета козунак бяха осигурени от Община Велико Търново и спонсори за жителите и гостите, които бяха избрали да посрещнат Христовото възкресение под открито небе. С помощта на доброволци великденските пакети бяха раздавани на площад „Цар Асен I”.
В неделя митрополит Григорий и свещеници от епархията извършиха богослужение за Второ Възкресение в храма “Възкресение Христово” в парк „Руски”. На службата дойдоха кметът Даниел Панов и стотици търновци. По традиция, за 15-поредна година, там също бяха раздадени яйца и козунак на миряните. Пакетите с великденските лакомства бяха подсигурени от Община Велико Търново.
„Бъдете добронамерени в мислите и делата си, не позволявайте на злобата да присъства във вашето ежедневие. Нека помним, пазим и предаваме на нашите деца многовековните български традиции на Великден. Нека в тези светли дни бъдем със семействата си, с близките си и любими хора и да споделим с тях радостните мигове. Възкресение Христово е празник на празниците и тържество на тържествата – ден на победата над смъртта и тлението, ден на преодоляването на злите сили в нас и в света, празник на светлината”, обърна се кметът на община Велико Търново към вярващите, събрали се в църквата.
Златина ДИМИТРОВА
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново