Мистичната музика на групите „Ирфан“ и „Кайно Йесно Слонце” ще звучи на Царевец

Публикувано на ср, 2 Сеп. 2015
1603 четения

Мистичната музика на групите “Ирфан” и „Кайно Йесно Слонце” ще звучи на хълма Царевец във Велико Търново на 20 септември 2015 г.

„Ирфан“ ще свирят в старата столица ден преди официалната промоция на новия им албум “The Eternal Return” във Франция. Групата е създадена през 2001 г. като страничен проект на музиканти от формации като “Исихия”, “Ом”, “Кайно Йесно Слонце” и “Заратустра”, но бързо се превръща в самостоятелен и обещаващ музикален екип. Само след 2 години френският музикален лейбъл “Prikosnovenie” издава първия им едноименен албум и ги категоризират като „Най-голямото откритие на 2004-а”. Французите издават на световния музикален пазар два албума на групата, а американският лейбъл “Noir Records” ги промотира в САЩ.

Музиката на „Ирфан” е покана за едно мистично пътешествие в и отвъд времето – със свой оригинален образ и повлияна от сакралните и фолклорни музикални традиции на България, Балканите, Персия, Кавказ, Близкия Изток, и Северна Африка, както и от музикалното и духовно наследство на средновековна и ренесансова Европа. Музикантите използват традиционни (български, балкански, ориенталски, персийски и индийски) и старинни европейски инструменти и вокални техники, понякога вплетени в деликатен, ембиънт електронен саунд.

„Кайно Йесно Слонце” е българска етно-ембиънт формация, авторски проект на музиканта Веселин Митев, в който участва и Петър Делчев, и двамата – от група „Исихия”. Музикантите черпят идеи основно от родопския фолклор, откъдето е заимствано и името и, и експериментират със смесването на български фолклор и атмосферична музика.

Концертът на Царевец, с начален час 19,00, ще е на сцената в двореца на българските царе на средновековната крепост. Събитието се организира от община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и е част от програмата за отбелязване на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държавност.

Билети за концерта на цена от 10,00 лева се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ ?5 във Велико Търново и в системата на www.eventy.bg.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново