Министър Светослав Анастасов: Ситуацията с прохода Хаинбоаз ще се разгледа на заседание на МС

Публикувано на пт, 20 юни 2014
1058 четения

Ситуацията с прохода Хаинбоаз ще се разгледа на специално заседание на Министерски съвет. Не искам да говоря от името на МС, но естествено ще търсим варианти по най-бързия начин и с всички законови инструменти да решим проблема. Това заяви пред журналисти от Велико Търново министърът на околната среда и водите Светослав Анастасов. Той и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров лично инспектираха състоянието на прохода след поройните дъждове и последвалите наводнения през вчерашния ден. Те бяха придружавани от областния управител инж. Георги Рачев и кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Вчерашните дъждове активизираха свлачище в района на моста до с. Нацовци, като огромен поток от вода, кал и изтръгнати от корените си дървета са преминали през пътното платно. В участък от около 200 метра щетите по пътната настилка са огромни, част от насипа на пътя е пропаднал, пометени са мантинелите, знаците и канавките, а голяма част от асфалтовата настилка е нацепена на плочи. Камиони на “Пътни строежи” насипваха днес натрошени камъни, за да се укрепи тази част от пътя, за която има най-голяма опасност да пропадне напълно в образуваното

от свлачището дере. В момента само една от трите пътни ленти може да бъде използвана, но през нея се допускат само автомобили на хора, живущи в селата по протежение на прохода. Движението на товарни автомобили през прохода е напълно преустановено и камионите се пренасочват през Шипченския и Котленския проход. Патрули на ОД на МВР обезпечават постоянен контрол на трафика към прохода.

“Положението е тежко, наистина тежко. Първо трябва да се направи експертиза от гледна точка на това какви са материалните щети, а след това да се планира и какви ще са механизмите за възстановяване на отсечката”, заяви главният секретар Светлозар Лазаров, след като огледа щетите по пътя край Нацовци. “Възложил съм вече да се направи анализ на организацията на движението. Наистина, проходът е от стратегическо значение за България и извеждането му от експлоатация крие доста рискове. След като имаме съответните анализи, тъй като прибързаните решения в такава ситуация не винаги са най-правилните, ще има конкретно предложение, съгласуване между МВР и “Пътна инфраструктура”, за да протича нормално транспорта.

Нито Анастасов, нито Лазаров се ангажираха с конкретни срокове, разчети и мерки за възстановяването на прохода. “Имаме няколко варианта за финансирането. Решенията могат да бъдат чрез ПУДООС, Комисията за бедствия и аварии, но естествено, те имат колективни органи на управление, които следва да вземат решение за финансирането. Дори и да участвам в някои от тях, не мога еднолично да взема решение”, обясни министърът на околната среда и водите.

Според областния управител инж. Георги Рачев, щетите по главната пътна артерия не се дължат на лошо качество на настилката и цялостното изпълнение на пътната конструкция, а главно на голямата сила на водата. “Виждате, че са изкоренени цели дървета. Водата беше с много голяма сила. Това си пролича и в Килифарево и Дебелец”, заяви губернаторът.

Пламен КАРАИВАНОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново