Михаела Филева: “Липсват ми безгрижните лета във Велико Търново и приятелите”

Публикувано на ср, 23 Окт. 2019
1528 четения

Една от най-обичаните родни звезди Михаела Филева гостува във В. Търново за първия си самостоятелен концерт, който е част от нейното национално турне. Четирикратната носителка на отличието “БГ изпълнителка на годината” и двукратната победителка в категория “Албум на годината” се завръщаа в родния град, за да зарадва публиката с най- големите си хитове. Ето какво каза Михаела Филева специално за читателите на “Янтра ДНЕС”.

 

– Какво е усещането Ви, когато излизате пред великотърновска публика?

– Много по-специално е, някак по-отговорно. Тук съм направила първите си стъпки в музиката, в танците. Силно се надявам родителите ми, преподавателите и педагозите, които са посели в мен любовта към музиката, да се гордеят, че съм била “тяхно дете” . Тук е моментът да благодаря на първия ми вокален педагог Петя Кръстева, на първия ми учител по танци – Зорица Радловска, на първия ми мениджър, благодарение на когото чрез музика имах възможността да пътувам из Европа – Румяна Начева, на Петко Савов за първите ми авторски песни, на Петър Атанасчев и Борислав Стефанов, че вярваха в мен в първите години, когато още никой не вярваше.

– Какво най-много Ви липсва от родния град?

– Разбира се, семейството ми липсва най-много, майка ми живее във В. Търново, баба и дядо – в Дебелец, иска ми се по-често да се прибирам, за да прекарвам повече време с тях. В спомените ми В. Търново е безгрижните лета с разходки от центъра до Царевец и обратно, красивата гледка, която се открива, когато седяхме на паметника “Асеневци” или Конниците, както ние му казваме и до днес, и дългите разговори с приятели, първите трепети от стъпването на сцена, първата целувка с момче в един от градските паркове, първата лятна работа, за да си заработя някакви джобни в едно от дюкянчетата на Самоводската чаршия.

– Какъв беше пътят към голямата сцена, каква цена платихте за това и каква е Вашата рецепта за успех?

– Свикнала съм с концертните сцени от дете. Независимо, че учих в математическа гимназия, продължавах да пея и да посещавам фестивали. След това направих и своя избор – предпочетох музиката пред математиката и следвах в Националната  музикална академия “Панчо Владигеров”. През целия си живот съм пяла и работила върху усъвършенстването си като музикант. Когато дойде моментът имах подготовката за това, което предстои. След краткото ми участие в телевизионно риалити, бях забелязана от продуцентите ми от “Монте Мюзик”, започнахме работа върху първите ми сингли, които бързо се превърнаха в хитове. Хората започнаха да ме разпознават, очакванията към мен от самото начало бяха високи. Учих се да приемам известността и всичко, което следва в движение. Понякога не беше толкова лесно, но определено си заслужаваше.

– Направихте първия си голям самостоятелен концерт в НДК, последван и от първото национално турне. Какво означава това за вас?

– Определено това е стъпка, за която с целия екип на Монте отдавна мечтаем. Дълго се подготвяхме за този момент и когато вече имахме дата, 18 април 2019, залата беше запазена… Не можех да повярвам. Казах си “време е”. Събрахме се възможно най-добрия екип, за да направим истински спектакъл. Сега с всички тези хора – музикантите Васил Крумов, Краси Тодоров, Васил Вутев, Александър Обретенов, танцьорите с хореограф Радостина Точева и беквокалистките от “Тринити” представяме шоуто във всички градове от турнето.

– Няколко години печелихте приза “Изпълнител на годината”, а албумите Ви бяха обявени за “Албум на годината”. Имате ли формула за добрата песен?

– Източниците на вдъхновение са неочаквани, животът ни ги поднася непрекъснато. Преди всичко е важно да си открит и да приемаш, тогава е лесно и да създаваш. Всеки артист има свой стил, в който твори. Слушам много музика на други изпълнители, следя тенденциите, откривам себе си в някои от тях. Истината е, че няма 100-процентова формула за хит, но едно е сигурно – каквото и да правиш, трябва да усещаш, че е твоето, че носи посланието, което искаш да предадеш. Хората са интуитивни, те винаги усещат, когато си искрен.

– Каква музика обичате да слушате?

– За мен учителите по вокално майсторство са Jill Scott, Jennifer Hudson и Kurt Elling. Ако си говорим за най-добрите изпълнители на живо, които комбинират всички сценични изкуства в представянето на музиката си, на челни позиции в класацията ми заставата Beyonce, Pink и Justin Timberlake. От старите банди обожавам Depeche Mode, Pink Floyd и U2.

– С кой изпълнител – чуждестранен или български, бихте искали да излезете на сцена заедно?

– Обичам да се уча и за мен е чест да споделям сцена с по-опитни, с по-можещи музиканти от мен. Мога да изреждам с дни, затова само ще кажа, че прегръщам с готовност всяка подобна възможност.

– Имате ли някой, с който в съвместните Ви изпълнения сте се чувствали по-особено и е имало някаква химия?

– Прея и Дивна. “Забранен достъп” е единствената ми песен с други изпълнители – жени. Много е специална от тази гледна точка. Има много закодирана женска енергия в нея, а момичетата са 2 от най-талантливите изпълнителки на съвременната българска сцена.

– Има ли гафове на сцената, които няма да забравите?

– През 2013 г. на едни музикални награди по невнимание един от танцьорите ме спъна. Това е най-епичното падане на сцена през кълбо напред (смее се). Оставям останалото на въображението на вашите читатели.

– Защо българската популярна музика все още не може да намери своето място на голямата европейска и световна сцена?

– Знаете ли, този въпрос ми го задават много често. Аз съм оптимист и вярвам, че моментът ще настъпи. Европа вече чу за нас благодарение на успехите ни на Евровизия, не трябва да спираме. Един ден ще се гордеем с български пробив на международната сцена.

– Какво пречи в нашето съвремие да се родят мега звезди, като Майкъл Джексън и Фреди Меркюри или банди като “Бийтълс” и “Дийп Пърпъл”?

– Всяко време има своите герои. Не съм съгласна, че в момента няма мега звезди. Има страхотни музиканти във всички жанрове. Изпълнителите и групите, които изброихте са основополагащи за развитието на съвременната музика. В момента разнообразието е много голямо и всеки може да открие себе си в него. Друг е въпросът, че най-популярните хитове в момента звучат по-лежерно, важна е визията и начина на представяне. Това идва от времето, в което живеем. Всичко се променя, музикалните вкусове и стилове също.

– Стартирахте кариерата си от музикалните формати “Хит минус едно” и “Х Фактор”. Защо повечето от тях остават забравени веднага след шоуто?

– Участието в телевизионни формати е школа без аналог. Дава ти сцена, шанс, разпознаваемост, които дори не си си представял. Точно от музикално риалити ме забелязаха от “Монте Мюзик”. Явно са разпознали в мен артист с потенциал, с подготовка за сцената и готовност да се отдаде на музиката. Форматите ти дават мигновена слава, но да я задържиш не е толкова лесно. Пазарът в България не е голям за разлика от конкуренцията. За да успееш са ти нужни талант, харизма, много труд, всеотдайност и щипка късмет.

– Какви са спомените Ви от “Хит минус едно” като участник и като водещ? А от “Х Фактор”?

– “Хит минус едно” беше повод да натрупам първия ми опит пред камера. Бях едва на 14, а имах възможността да съм водещ в национален ефир, да работя с Кирил Ампов, с режисьора Ласка Минчева. Спомням си колко много усилия полагах, за да артикулирам правилно и да не потъмнявам гласните в края на думите, което е типично за нашия край, за да бъде дикцията ми добра. 5 години по-късно се явих в “X Фактор”, това беше началото на музикалния ми път като изпълнител на авторска музика. Бях на 19, току що пристигнала в София, нарамила всичките си мечти и готовност да работя за тях.

– Като дете имахте ли усещането, че ще постигнете този успех?

– Винаги съм знаела, че музиката ще бъде моя път, но в никакъв случай не съм си се представяла, където съм сега. Благодарна съм на всички, които по пътя ми са ми подавали ръка, или дори обратното, затваряли са ми врата, за да мога да потърся по-добра алтернатива за себе си. Благодарна съм за късмета да срещам правилните хора и на всеки, който е вложил емоция и любов в съвместната ни работа. Мечтая за още музикални пътеки, които да споделяме с екипа ми.

– Къде се чувствахте най-добре – като танцьор в “Dancing stars”, като дубльор на анимационни герои или като треньор в “Гласът на България”?

– Изключително приятно ми е да се занимавам с всякакви неща, свързани с изкуства. Трудно ми е да избирам, обичам танца, обичам и магията да даваш гласа си на някой нарисуван герой. В това да съм треньор виждам възможност да дам на новите надежди на българската сцена отговорите, до които сама съм стигала, на въпросите, които всеки млад артист си задава.

– Готова ли сте да създадете хитът на живота си в личен план? Как се виждате в ролята на майка?

– Всяко нещо с времето си.

– Какво не знаят хората за Михаела Филева?

– Извън сцената съм съвсем обикновен човек, обичащ тишината, добрата компания, смислените разговори, пътуванията и добрите книги.

– Как поддържате перфектната си визия?

– Спортувам редовно и се старая да се храня балансирано.

– Ако не бяхте артист, като каква се виждате?

– Макар спомена за това ми намерение да избледнява с времето, докато бях в гимназията вярвах, че ще бъда програмист.

– Има ли нещо, което искате да кажете на великотърновци?

– Пожелавам им здраве и искрено се надявам да се видим на 23 октомври в Спортната зала.

– А какво бихте посъветвали тези, които искат да тръгнат по Вашия път?

– Бъдете смели, може да става само по-хубаво.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново