Международен китарен фестивал ще се проведе за първи път във В. Търново

Публикувано на чт, 25 май 2017
390 четения

Международен китарен фестивал ще се проведе за първи път във Велико търново през юни. Специално за събитието в старата столица ще пристигнат известни китаристи от страната и чужбина. В рамките на три последователни дни ще бъдат организирани концерти, майсторски класове, музикални ателиета и лични срещи с изявени майстори на китарата. Фестът носи името “GuitArt Велико Търново” и се организира със съдействието на програма “Изкуство и култура” на Общината.

Фестивалът ще се проведе на 9, 10 и 11 юни. Началото ще постави младият израелски китарист и композитор Тал Хурвиц, който ще направи рецитал на 9 юни в Лапедариума на Регионален исторически музей. Концертната дейност на Тал Хурвиц е богата и покорява сърцата на публиката в световни концертни зали като московския “Дом музыки”, “GroЯer Saa”, “Mozarteum”, “Jordan Hall”  в Бостън и много други.

За всички желаещи китаристи, Тал Хурвиц ще направи майсторски класове, които ще се проведат в Художествена галерия “Борис Денев” на 10  и 11 юни. Началото на класовете в 10 часа. Поради големия интерес, класовете ще се проведат при предварително записване.

На 10 юни ще има музикални ателиета, които ще се провеждат в изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Желаещите ще могат да чуят лекцията на Боян Бояджиев, на която той ще запознае начинаещите китаристи с първите часове с китарата и китарните акорди. Ателието ще започне в 14 часа. Веднага след него, от 15 часа, музикантите от банда “Дел Падре” ще запознаят публиката с основните стилове и техники във фламенкото.

Вечерта ще продължи с рецитал на Дейв Гудман, който ще се проведе в Лапедариума от 19 часа., а веднага след него на сцената ще излязат познатите китаристи Цветан Недялков от “Ку Ку Бенд” и Веселин Койчев, който ще представят нов музикален проект пред събралата се публика.

На 11 юни Цветан Недялков и Веселин Койчев ще направят музикално ателие ателие на тема: “Импровизация в различни музикални стилове”. То ще се проведе в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” от 10 часа. Веднага след тях, от 11,30 часа,  открити занимания ще провежда и канадецът Дейв Гудман. Ателиета на госта предизвикват интерес в цял свят. Той пристига в България специално за “GuitArt Fest Велико Търново”.

Фестивалът ще завърши с концерт на групата “Дел Падре” на паментника на Асеневци.

Златина ДИМИТРОВА

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново