Мълчаливо шествие срещу трафика на хора се проведе във В. Търново

Публикувано на сб, 14 окт. 2023
1026 четения

Мълчаливо шествие срещу трафика на хора се проведе във В. Търново. Организатор на инициативата е фондация “А21”. Подобни шествия имаше и в други градове на страната, като целта е да се акцентира върху проблема.

В старата столица десетки млади хора се събраха пред Съдебната палата, облечени в черни тениски с надпис “Днес още има робство”. След това участниците в шествието поеха към сградата на Община В. Търново.

“Темата е тежка, но има надежда. Единствено и само, когато заедно направим нещо. Самата създателка на “А21” казва, че никой не може да направи всичко, но всеки може да направи по малко. И това е, което ние искаме да покажем. От една страна искаме да дадем гласност на проблема, защото когато човек е информиран, знае как да предпази себе си и околните. От друга страна се застъпваме за хората, които са станали жертва на трафик и изказваме нашата съпричастност, искаме да им покажем, че те не са сами”, заяви Наталия Георгиева, доброволец във фондация “А21”. Тя обясни, че една от дейностите на неправителствената организация е националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 0800 20 100.

“На нея може да се обади всеки един човек анонимно и безплатно, за да сподели за подобен проблем или да разбере дали дадена оферта за работа е истинска. Целта е по този начин човек да се информира дали отива на сигурно място”, допълни Наталия Георгиева. Инициативата им среща подкрепа и от една от големите транспортни компании. Предстои на всяка място в автобусите, пътуващи в чужбина, да бъдат поставени информационни брошури относно трафика на хора, обянсиха доброволците.

“България се нарежда сред първите страни в Европа по трафик на хора и продажбата на човешки животи, което е изключително стряскащо. За съжаление има подобни случаи и на хора от нашия регион”, заяви дванайсетокласничката Виктория Велчева.

Инициативата завърши с прожекция на два късометражни филма на фондация “А21” в Младежкия дом относно трудовата и сексуална екплоатация.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново