Кметът връчи парични награди на 12 изявени ученици от Велико Търново

Публикувано на чт, 20 Дек. 2012
593 четения

Парични стимули в размер на по 600 лв. получиха 12 даровити ученици от Велико Търново. През 2012-та децата са спечелили призови отличия от различни национални състезания и олимпиади. На специално тържество в Общината вчера наградите им връчи лично кметът Даниел Панов. Средствата в размер на 7 207 лв. бяха събрани по време на благотворителния коледен бал на градоначалника, който се проведе през миналата седмица.

Сред изявените ученици има дете на “Янтра ДНЕС”. Анелия Петрова е десетокласничка в Американски колеж “Аркус” и е дъщеря на колегата Анатоли Петров. Тя стана първа на Коледното математическо състезание и се класира втора на Великденското математическо състезание.

Четири от избраните деца са възпитаници на ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Седмокласничката Карина Генчева е призьор от редица математически състезания. Тя се представи отлично и в Международния турнир “Откриване на млади таланти – ум плюс”. Калоян Драгнев е носител на трета награда от Националното есенно състезание по физика във Варна. Сега той е осмокласник в ПМГ “Васил Друмев”. Гордост на “Патриарха” е и Иван Маслянков, който сега учи в Американски колеж “Аркус”. Тази година той извоюва златен медал от Националното състезание по ключови компетентности в областта на природните науки в Търговище и призово място от олимпиадата по астрономия. С негово участие основното училище спечели финансиране по проекта “С грижа за всеки ученик” по астрономия за учебната 2012/13 г. В Езикова гимназия е продължила образованието си в 8 клас Владена Стоименова, която е бронзов медалист от националния форум в Търговище.

Финансово бяха стимулирани и петокласниците Йоан Кръстев и Васил Качамаков от ОУ “Бачо Киро”. Двете момчета могат да се похвалят с куп награди от математически състезания. Кметът оцени по достойнство постиженията на Андрей Лалев от 10 клас и Михаела Градинарова от 9 клас на ПМГ “Васил Друмев”. Андрей се е класирал втори в националния турнир по информатика, а Михаела е призьор по химия.

В списъка на избраните попаднаха и двама ученици от Хуманитарна гимназия. Със сериозните си занимания в областта на египтологията Светослав Мишев доведе образователният министър Сергей Игнатов в училището. Той представи Велико Търново в Световния конгрес по египтология. Полина Глинджурска може да се похвали с високи постижения в областта на математиката, астрономията и физиката. Свилена Костадинова е ученичка в 11 клас на Езикова гимназия. През последните години момичето печели призови места от националната олимпиада по испански.

Златина ДИМИТРОВА
Видео: Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново