Кметът Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб, нивото на р. Янтра се покачи с повече от три метра

Публикувано на чт, 26 май 2016
897 четения

Рано тази сутрин кметът на Велико Търново Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб заради продължителните и обилни валежи, които доведоха до повишаване на нивото на река Янтра с повече от 3 метра. Покачването е започнало още снощи заради проливни дъждове в Габрово и региона. На територията на община Велико Търново е отчетен ръст от 30-40 сантиметра на всеки час и половина. Към 6 ч. тази сутрин нивото на р. Янтра е около 5,70 метра при критична стойност 6,50 метра.
Повече от 10 часа състоянието на реката се следи постоянно от служители на Община Велико Търново, Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Районно управление на полицията. Непрекъснато се обхождат шестте точки, отредени за измервания. През цялата нощ се поддържа постоянна връзка с екипите, непрекъснато се изисква информация и от Габрово.
До момента частично са наводнени улици в селата Шемшево и Леденик. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. Предупредени са жителите на кв. „Асенов” във Велико Търново, където залети улици и сгради няма. От Националния военен университет „Васил Левски” е изискано отпускането на специализиран камион. При нужда курсанти от НВУ също ще помагат на хората, които живеят покрай р. Янтра. Дежурните екипи взимат предаварийни мерки. За момента няма подадени сигнали за наводнени жилищни имоти.
По последва информация повишаването на нивото на Янтра е спряло.
Екип на „Янтра ДНЕС“ от няколко часа е на обиколка по най-критичните точки във Велико Търново. Очаквайте подробности.
сн. Община Велико Търново и Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново