Кметът Даниел Панов и общинските съветници положиха клетва

Публикувано на чт, 9 Ное. 2023
728 четения

Избраният за четвърти кметски мандат инж. Даниел Панов, общинските съветници и кметовете на населените места в община В. Търново положиха клетва в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Тържествената сесия бе свикана със заповед на областния управител Ивайло Здравков, който я откри след химните на Република България, Европейския съюз и Велико Търново, изпълнени от ДВГ „Пеещи камбанки“.
В началото клетва положиха избраните общински съветници, които получиха своите удостоверения от председателя на Общинската избирателна комисия Десислава Йонкова. В новия ОбС влизат 37 съветници от 10 политически партии и коалиции. Най-много са представителите на ГЕРБ – 11, следвани от коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” с 6 съветници, от БСП – 5, от “Възраждане” и “Глас народен” по 3 съветници, от ВМРО, ДПС, “Има такъв народ” и “Общество за нова България” – по 2 представители, а от “Движение нашият град” имат един съветник. Тези, които за първи път стават общински съветници са 14 души. Само шест са дамите в местния парламент.
След съветниците клетва положиха и кметовете на населените места в общината. Председателят на ОИК Десислава Йонкова връчи удостоверението за избор на кмет на Даниел Панов. Областният управител Ивайло Здравков покани градоначалника за полагане на клетва и подписване на клетвен лист, след което временно изпълняващият длъжността кмет Снежана Данева-Иванова му връчи официалния символ „Огърлицата на Велико Търново”.
Областният управител поздрави местните избраници и подчерта, че в негово лице държавата протяга ръка на бъдещото управление на Община Велико Търново. По традиция Ивайло Здравков връчи на кмета Даниел Панов поздравителен адрес.
“Тази вечер заставам пред всички вас с дълбоко уважение и годост, и с ясното съзнание за отговорността, която поемам. Три пъти съм полагал клетва и ви уверявам, че четвъртият път е различен. Отговорността не намалява, дори напротив – тя се увеличава, а чувстовото е все така силно, защото Велико Търново не е обикновен град. Велико Търново е велик град и неговото име се изписва с главни букви“, заяви Даниел Панов. Градоначалникът подчерта, че дните на предизборната кампания са били дни на разделение и призова великотърновци да са обединени. „Нека ние не допускаме разделението в нашата историческа и духовна столица на България. Нека не очерняме любимия ни град, а да се гордеем, че сме търновци. Дългът, който имам като великотърновец пред предците ни, но и пред бъдещите поколения, не ми го позволява. Ценностите, на които съм възпитал и научил моите синове също не ми го позволяват. За Велико Търново може да се говори само с добро, с уважение и респект. Ще направя всичко по силите си, за да оправядая това доверие“, каза още Даниел Панов.
Веднага след церемонията по встъпване в длъжност се състоя първата сесия на ОбС, водена от най-възрастния общински съветник – Иван Александров. Комисия от 9 души определи начина за избиране на председател на местния парламент. Кандидаутрата беше само една – на Венцислав Спирдонов от ГЕРБ, който оглавяваше предходните два общински съвета. Той бе избран за председател с 27 гласа „за“, а 10 съветника гласуваха с „въздържал се“.
„Преди месец бях в Хуманитарна гимназия и наистина усетих какво означават тези камъни там. Те не носят просто история, те носят дух и той никога няма да бъде затрит. Това е духът на Велико Търново! Нека запазим този дух, от нас зависи!“, заяви Венцислав Спирдонов и благодари за подкрепата. На следващо заседание предстои да бъдат избрани и заместник председатели на местния парламент.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново