Кичат с еднометрови мартеници знакови места в 18 държави

Публикувано на ср, 13 февр. 2013
391 четения

Знакови места в 20 града, пръснати по 20 държави на света, ще бъдат окичени с еднометрови мартеници. Това е първото голямо събитие в рамките на кандидатурата на регион Велико Търново за европейска столица на културата през 2019-а. Общо 50 са огромните мартеници, които са изработени от търновски деца. За направата им са използвани 240 кг прежда, подсигурена от Общината. Сега бяло-червените символи на пролетта се опаковат и се разпращат до побратимените на Търново градове.

В Деня на Баба Марта точно в 11 часа знакови места във всички населени места в областта ще бъдат украсени в бяло и червено. Изработено е и специално лого, което съчетава мартеницата с емблемата за кандидатурата на региона за Европейска столица на културата. Първата порта на Царевец, Владишкият мост и централните алеи в парковете са сред знаковите места, които ще бъдат закичени с мартеници през целия месец.

“Не случайно се спряхме на мартеницата. От дълги години това е символът, който обединява българите. Освен това мартеницата е част от нашия бит и култура, който най-добре се връзва със слогана на кандидатурата ни, а именно: “Душата на България – духът на Европа”. А мартеницата е наистина душата на страната ни”, обясни директорът на Дирекция “Култура” Нелина Църова.

видео Даниел Йорданов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново