Известният дизайнер Атанас Парушев вече е магистър по богословие

Публикувано на вт, 6 Дек. 2016
2347 четения

Сред дипломантите с магистърска степен, които получиха диплома вчера, бе и известният дизайнер Атанас Парушев.

34 абсолвенти от Православния богословски факултет при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” получиха дипломи за завършено висше образование на връх Никулден вчера. Церемонията по традиция се състоя се състоя в храма “Свети Никола”, непосредствено след празничната св. литургия, която отслужи Великотърновският митрополит Григорий. После дядо владика лично поздрави теолозите.

Общо са 22 бакалаврите, които се дипломират в три специалности – “Теология”, “Теология и социално служение” и “Църковни изкуства”. Първа по успех сред теолозите е Десислава Георгиева, която завършва с успех Отличен 5,90 от семестриалните изпити и две пълни шестици от държавните.

Първенец на випуска е сред художниците е корейка Джи Йонг Хан. Тя е първата студентка от Южна Корея, която следва иконопис във Великотърновския университет. Джи е дъщеря на методистки пастор, но преди седем години, за да сбъдне мечтата си да стане иконограф, решила да се стане православна християнка. По време на кръщението, което било извършено в манастира Пътна в Румъния, свещеникът дал на момичето православното име Мария. За четирите години по време на следването тя е постигнала успех Отличен 5,90 от семестриалните изпити, но и две пълни шестици от държавните.

Различните магистърски програми на факултета са завършили 12 души, като всички са отличници. Сред дипломантите с магистърска степен, които получиха диплома вчера, бе и известният дизайнер Атанас Парушев. С успех Отличен 6,00 се дипломира единствено Диана Ненчева.

Православният богословски факултет обучава студенти от 1991 г., припомни деканът доц. Евгений Николов. Едно от последните ни постижения е второто място в направление “Религия и теология” в рейтинговата системата на висшите училища да 2016 г. Преди нас е единствено факултетът на СУ “Св. Климент Охридски”, посочи деканът. Този свой успех ръководството посвещава на 25-годишнината на факултета.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново