Ива Ангеличева – красивото и креативно лице на българската култура в Лондон

Публикувано на ср, 7 авг. 2019
1166 четения

Искам да организирам още по-качествени и смислени арт събития за българите, които живеят в Лондон, споделя Ива Ангеличева – едно от сладкогласните деца на Велико Търново, което вече е красива млада дама. Преди около година Ива завърши музикален бизнес и мениджмънт на изкуствата в английската столица.
Преди три години, още докато е студентка, тя основава компанията си и започва да прави фестивал за българска музика “Wild Rose”. От тази година организира и други събития – гостувания на театрални постановки със звезди на българския театър, като Геро, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева, концерти, сред които и прощалният на Йорданка Христова. “Има голям интерес към подобен тип прояви. Българите там вече търсят качеството, а не халтурата”, споделя Ива.
Тя се старае в събитията, които организира, да включва допълнителни елементи и да прави изживяването още по-пълно. “На фестивала, който е около 3 март, винаги посрещам с мартеничка, хляб и сол. Правим минибазар. Опитвам се да направя така, че макар и далеко от дома, хората да усещат България”, обяснява Ангеличева.
От есента, освен театри и концерти, е решила да организира и по-камерни събития от типа – участниците да рисуват с чаша хубаво вино в ръка или клас по правене на пица. Няма да престава да работи и за чужди компании, защото там пазарът е по-голям и съответно възможностите, които ще има да се изявява, са по-големи.
Още като студентка Ива започнала да работи в ивент агенция, която развива своята дейност в Лондон и околностите му. Всеки ден била на различно събитие и с различен екип – от малка вечеря, на която са поканени 20 души, до концерти и мачове на Уембли. Работила е на

концерти на Елтън Джон,

Мадона, Бионсе, Риана

Имала е щастието да види на живо представителите на кралското семейство по време на правените от тях чаени партита в двора на Бъкингамския дворец. Те продължават около две седмици. За да присъстваш на тях, трябва да си поканен лично от кралицата с писмо. На едно такова парти присъстват между 4000 и 10 000 души, уточнява Ива.
Според нея тайната на доброто събитие е да мислиш от гледната точка на потребителя към когато е насочено, тоест да намериш дупката в пазара или това, което го има да го подобриш, или да добавиш нещо по-различно, с което да привлечеш хора. Важен е и маркетингът, защото, ако не успееш да продадеш своя продукт, все едно нищо не си направил, усмихва се тя.
Засега Ива, която има зад гърба си куп музикални награди и гран прита от различни национални и международни конкурси, е оставила пеенето и музиката на по-заден план, въпреки че, когато организира събития, на някой от тях се случва и да пее. “През май имах много събития, на които бях съорганизатор, но и пях. Едно от тях беше по повод 24 май на площад Голдън Скуеърв – в центъра на Лондон. Там преди година група българи се събират и засаждат български рози. Направили ли го след като разбрали, че през 70-те години на миналия век България е направила подарък на лондонското кметство – рози. През 90-те години тези рози умират и остава само табелата. Българин я вижда и решава, че там отново трябва да има рози и организира своите сънародници, правят и фестивал. Тази година и аз участвах в организацията, беше много интересно, защото имаше български писатели, които пишат на английски, чужденци, които владеят българския и писаха на нашия език, разказва чаровната болярка.
Ива споделя, че се чувства добре в Лондон, контактува с много българи. “Важно е с какви хора ще се събереш, каква ще е средата ти. Аз мисля, че и в най-уредената държава да си, ако се обградиш с хора, които не са мотивирани и само се оплакват, няма да стигнеш далеко. Щастлива съм, че открих приятели, които имат сериозни професии. В българската ми компания повечето от приятелите ми дори са великотърновци или пък от региона. Те са много мотивирани и интелигентни хора, израстваме и се развиваме като личности заедно”, допълва младото момиче.
По думите ѝ има и българи, които идват в Англия, за да работят не много квалифицирана работа. Те се обграждат с хора, които работят същата или подобна работа. Не се чувстват добре и след няколко месеца не издържат и се прибират.
Според нея здравеопазването и образованието на Острова са на много ниско ниво. Там трябва да чакаш 2-3 седмици, за да отидеш на лекар. Трябва да кажеш, че едва ли не умираш, за да може да те приемат същия ден. Нивото на обучение в държавните училища също е много ниско. В частните училища е друго, но пък образованието е много скъпо.
Ива е категорична, че Брекзит ще се отрази на всички. Според нея Великобритания със сигурност ще излезе от Европейския съюз, което ще се отрази на всички бизнеси, а сривът в икономиката ще е сериозен. Надява се тя и останалите българи, които живеят в Англия, да се приспособят по-бързо към новите условия.
Весела КЪНЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново